Merkez Bankası'nın (TCMB) sürpriz faiz artışı, BDDK'nın swap kısıtlamaları ve aktif rasyosunu gevşetme adımlarının ardından dün mevduatta stopaj yıl sonuna kadar düşürüldü. Ayrıca dün altın ve döviz işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) de %1'den binde 2'ye indirildi.

Yerli yatırımcı için TL'yi daha cazip ve yabancı yatırımcı için daha Türkiye'yi daha güvenilir bir piyasa kılması açısından piyasalarda bu adımlar bekleniyordu.

DOLAR

7.6875(%-0.39)

EURO

9.0312(%-0.01)

ALTIN

468.617(%0.36)

ABD EKONOMİSİ REKOR DARALMA

ABD ekonomisi, corona virüsünden kaynaklanan aksamalar nedeniyle ikinci çeyrekte en az 73 yılın en sert daralmasını kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre GSYH ikinci çeyrekte %31.7 daralmadan %31.4 daralmaya revize edildi. Bu düşüş hükümetin 1947’de verileri izlemeye başlamasından bu yana GSYH’deki en büyük düşüş. ABD ekonomisinin daha önce ikinci çeyrekte %31.7 oranında daraldığı bildirilmişti.

DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 168 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,7 azalarak 12 milyar 464 milyon dolar, ithalat %20,4 artarak 18 milyar 742 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ağustos ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %168,2 artarak 2 milyar 341 milyon dolardan, 6 milyar 278 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2019 Ağustos ayında %85,0 iken, 2020 Ağustos ayında %66,5'e geriledi.

YEP SONRASI NORMALLEŞME ADIMLARI

Dün açıklanan YEP'e göre hükümet corona virüsü salgınından toparlanan ekonominin bu yılı %0.3 büyüme ile tamamlayacağını, sonrasında hızlı toparlanacağını öngörürken; salgına bağlı “kötümser senaryoda” ise ekonominin bu yıl %1.5 daralabileceğini tahmin ediyor.

YEP'in tanıtım toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, corona virüsü salgının TL'de değer kaybı, enflasyonda düşüşün durması ve turizm gelirlerindeki sert düşüş nedeniyle cari işlemler dengesinde bozulma olarak yansıdığına dikkat çekerken normalleşme adımlarının ise süreceğini söylemişti.

DÖVİZ MEVDUATLARININ TL’YE ÇEVRİLMESİ ÖNEMLİ

Bankacıların dikkat çektiği bir diğer nokta ise, uzun süredir döviz mevduatlarını aralıksız artırmayı tercih eden ve 218 milyar dolarla tarihi zirveye çıkaran lokallerin son günlerde bir miktar TL'ye geçtiği yönünde.

Yabancı yatırımcı ağırlığının oldukça azalmasıyla birlikte Türkiye piyasalarında lokallerin döviz mevduatlarının ne kadarını TL'ye çevirecekleri TL açısından kritik öneme sahip. Avrupa Birliği ile Akdeniz kaynaklı tansiyon bugün fiyatlamalara geçen haftaki kadar olumsuz yansımıyor.

Editör: TE Bilişim