Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, “Arka kapıdan dövizi yükseltmek için elinden geleni yapan bir Merkez Bankası var” dedi.

Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, artan dolar kuruyla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Kahveci, Merkez Bankası'nın mart ayında 46,5 milyar dolar olan döviz rezervinin, eylül sonunda 74,9 milyar dolara çıktığını ifade etti.

Artan döviz kuruna ilişkin Kahveci, "Arka kapıdan dövizi yükseltmek için elinden geleni yapan bir Merkez Bankası var" diye yazdı.

"VATANDAŞ ALMAMIŞ AMA MERKEZ BANKASI ALMIŞ"

Merkez Bankası’nın ihracat kredileri dönüşünden döviz aldığını belirten Kahveci, “Acaba Merkez Bankasının bu alımı ithalat başta olmak üzere piyasanın döviz ihtiyacını mı kilitliyor?” diye vurguladı. Kahveci, “Nerden bakarsanız bakın Merkez Bankası sadece mart-eylül arasında rezervlerine 28,4 milyar dolar eklemiş. Vatandaş almamış ama Merkez Bankası almış” ifadelerini kullandı.

Alımın piyasadan yapılmış olmadığını söyleyen Kahveci, “Eğer piyasadan yapılmış olsaydı kamuoyuna açıklanırdı” diye yazdı.

Kahveci “Ama bu sefer de örtülü alımla (piyasanın ihtiyacı yerine Merkez’de döviz birikince) döviz yükselişine zemin hazırlanmış oluyor" diye ifade etti.

"ARA KAPIDAN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan “biz dövizin yükselmesini istemiyoruz” sözlerine değinen Kahveci, “Arka kapıdan dövizi yükseltmek için elinden geleni yapan bir Merkez Bankası var.” şeklinde yazdı. Kahveci son sözlerinde, “Hem faiz indirerek hem de piyasaya döviz bırakmayarak. Bilmem anlatabildim mi?” diye yazdı.

Editör: TE Bilişim