Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç fiyatlarına yeni bir zam geldi. Euro kuru üzerinden yapılan zam oranı ilaçlara yüzde 12.1 olarak yansıdı. Komisyon tarafından 14 Şubat tarihinde gerçekleştirilen son toplantıda alınan karar doğrultusunda zamlı fiyatların 19 Şubat'tan itibaren geçerli olacağı belirtildi.

Firmalar zammın açıklanmasından önce bazı sınırlar ortaya koyarak sıkıntı yaşanmasına neden olurken bu bazı krizleri de beraberinde getirmişti. Antidepresandan tansiyon ilacına, ağrı kesicilerden kanser ilaçlarına kadar pek çok ürün piyasada bulunamıyordu.

Eczacılar odasından alınan son bilgiler doğrultusunda sayıları 120'yi bulan ilaçlar piyasalarda bulunamıyordu. Çocuklar ile gebelerin kullandığı ağrı kesicilerden Parol, gastritte kullanılan Gaviscon, astım hastaları tarafından kullanılan Aircomb, antidepresan tedavisinde kullanılan Lustral, Prozac, Cipralex gibi ilaçların bulunması oldukça zorlaşmıştı.

Zamlar 19 Şubat'tan İtibaren Geçerli

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılan son açıklamada, 1 euro üzerinden yapılan fiyatlandırmada güncelleme yapılarak mevcut depocuya satış fiyatı üzerinden eski euro değerine bölünmesinin akabinde yeni euro değerli ile çarpılarak bu fiyatların hesaplandığı kaydedildi.

Buna göre; ilaçlara yapılan yüzde 12.1 oranındaki zammın 19 Şubat 2020 Çarşamba gününden itibaren geçerli olacağı ifade edildi. 

Editör: TE Bilişim