Gazetecilerle yemekte bir araya gelen Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, son günlerde artan sebze-meyve fiyatları nedeniyle halcilere yönelik suçlamaların doğru olmadığını ifade etti.

Ankara-Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan girdi maliyetlerindeki artış, üretimdeki plansızlık nedeniyle artık ucuz sebze-meyve alma döneminin bittiğini belirterek “3-4 liraya marul, maydanoz, dereotu, patates, soğan alma dönemi geride kaldı. Çünkü üretim maliyeti arttı.” dedi. Tavşan, sayıları on binleri bulan yabancı sermayeli market zincirlerin de üretim ekonomisi için büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

“SOĞAN - EKMEK YERİM” DÖNEMİ BİTTİ

Sebze fiyatlarının arz-talep dengesine göre belirlendiğini, halcilerin ekstra bir fiyat uygulamadığını anlatan Yüksel Tavşan maliyetlerdeki artışın ister istemez fiyatlara yansıtıldığını belirtti. Kış koşullarının uzun sürmesi, elektrik, akaryakıt, tohum, ilaç ve gübre fiyatlarındaki artışın kabul edilebilir sınırın ötesine geçtiğini kaydeden Tavşan “Örtü altı üretimdeki girdi maliyeti anormal düzeyde arttı. Üreticinin bir bölümü girdi maliyetini karşılayamadığı için üretmekten vazgeçti. Üretenler ise zorunlu olarak fiyata yansıttı. Bu nedenle fiyatlar yükseldi. Sorun ne üreticinin ne de tüketicinin sorunu. Asıl sorun plansızlık ve önlenemeyen hayat pahalılığı sorunudur” dedi.

“MALİYET SÜREKLİ ARTIYOR”

Türk halkının artık ucuz sebze-meyve yeme döneminin geride kaldığını anlatan Yüksel Tavşan “Türk mutfağının vazgeçilmezi patates, soğan bile artık 3-4 liraya satılırsa üretici zarar eder. 5-7 lira bandında satılmalı ki hem üretici hem de bunları satan esnaf para kazanabilsin. Plansız ekonomi, üretim nedeniyle ‘soğan ekmek yerim’ dönemi bitti. Çünkü maliyet sürekli artıyor. Elmanın konulduğu geri dönüşümsüz siyah kasa, limonun doldurulduğu filenin maliyeti yüzde 150 artmış. Bu doğal olarak maliyete yansıtılıyor. Halcilerin maliyet artışında bi etkisi söz konusu değil.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim