Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının ferdi kaza ve sorumluluk sigortasının Ak Sigorta tarafın yapıldığı öğrenildi. Ama sigorta riskinin tamamı reasürörlere yani sigorta edilmiş riskin bir kısmını ya da tamamını devralan sigorta şirketlerine aktarılmış.

Tamamı kullanılmaz hale gelen Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının gövdesi ise yabancı bir sigorta şirketine sigortalanmış. Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının parçalanan gövdesi için, sigorta şirketi, 34 milyon euro tazminat ödeyecek.

Uçakların gövdeleri haricinde iki ayrı sigorta daha yapılıyor. Birincisi Ferdi Kaza Sigortası, diğeri ise Sorumluluk Sigortası.

Sorumluluk ve Ferdi Kaza Sigortası’da yine Ak sigorta tarafından yapıldığı öğrenildi. Koltuk Ferdi Kaza Sigortası yolcuların herhangi bir kaza durumunda risklerin sigortalanması demek. Koltuk Ferdi Kaza Sigortası karayolu taşımacılığında mecburi iken havayolu taşımacılığında zorunlu değil.

Ne kadar tazminat ödenecek?

Bir mecburiyet olmamasına rağmen, hava yolu şirketleri bu sigortayı mutlaka yaptırıyor. Ferdi Kaza Sigortası yaptırılmış yolcuların, hayatını kaybedenlerin yakınlarına 50 bin ile 150 bin dolar arasında tazminat ödeniyor. Öte yandan kaza anında yaralanmış yolculara da yine 50 bin ile 150 bin dolar arasında tazminat ödeniyor.

Ferdi Kaza Sigortası yolcuları kapsarken, sorumluluk sigortası ise üçünü tarafların zararlarını karşılamak için devreye giriyor. Uçak düşme anında bir binaya çarparsa bina sakinleri sorumluluk tazminatı için başvurabiliyorlar. Bu sigorta türünden bütün hava yolu şirketleri yaptırmak zorunda. Sorumluluk sigortası olmayan uçakların uçuşuna kesinlikle izin verilmiyor.

Editör: TE Bilişim