MTV’nin yüzde 10’nu kadar olacak yeni vergi adı ‘Yol ve Trafik Payı’ olacak. Bu para Motorlu Taşıtlar Vergisi(MTV) ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca alınacak.

Bu vergide Cumhurbaşkanına yetki

‘Yol ve Trafik Payı’ Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 1’e kadar indirme ve iki katına çıkarma yetkisi verilecek. ‘Yol ve Trafik Payı’bir havuzda toplanacak, nüfus ve yüzölçümü büyüklüğüne göre belediyelere dağıtılacak.

Çevre vergisi arttırılacak

Ak Parti’nin hazırlıklarını sürdürdüğü yerel yönetim taslağında ev ve işyeri sahiplerini de ilgilendirecek yeni maddelere rastlandı. Bunlardan biride Çevre vergisinin arttırılması olarak duyuruldu.

Ayrıca çevre vergisinden büyükşehirlere pay verilmeyecek. Vergi su tüketimi esas alınarak belirlenecek. Metreküp başına en az 17 kuruş en çok ise 47 kuruş yükseltilebilecek. Cumhurbaşkanı, bina gruplarını belirleyecek, bu belirleye göre, tutarları yöreler ve yerleşim yerleri, belediye nüfusları, ve bina gruplarını ayrı ayrı veya birlikte yarı yarıya kadar indirmeye veya iki katına çıkarma yetkisine sahip olacak.

Bunun yanı sıra taslakta eski büyükşehir ve il belediye başkanlarına yeşil pasaport verilmesi, büyükşehir belediyesi genel sekreteri ve yardımcılarının atanmasına yeni şartların getirilmesi de yer aldı.

65 yaş üzeri vatandaşların toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanmasına kısıtlama

Öte yandan 65 yaş üzeri vatandaşların belediyelere ait toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması konusu da taslağa girdi. Tasarıya göre 65 yaş üzeri vatandaşların toplu taşımadan ücretsiz yaralanması, mesai saatleri ile sınırlı hale getirilecek. Buna göre 65 yaş üzeri vatandaşlar mesai saatinin başlangıcından bitişine kadar yaralanabilecek ve saat düzenlemesi gelecek.

Editör: TE Bilişim