Merkezi İsviçre’de bulunan çok uluslu MSC Deniz Nakliyat Firması'nın dünyanın en büyük konteyner gemisine Türkiye adını vermesi Türkiye'de memnuniyetle karşılandı. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, "Marifet gemiye isim verilmesini alkışlamak değil asıl marifet neden böyle bir gemiye biz sahip değiliz?" diye sordu.

Gürdeniz, dünyaca ünlü nakliye firmasının Türkiye'de 'jest' olarak algılanan girişimini sosyal medya hesabından gündeme getirdi. Emekli Tümamiral, paylaşımında neden Türkiye'nin bu ölçekte bir konteyner gemisinin bulunmadığını sorgulayarak, Türk armatörlerin Türk bayrağı kullanmamasını ve limanların 'kabotaj' yok sayılarak satılmasını eleştirdi.

Cem Gürdeniz, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Merkezi İsviçre’de bulunan çok uluslu MSC Deniz Nakliyat Firması Dünyanın en büyük konteyner gemisine Türkiye adını vermiş. Bu jest takdire şayan. Dolaysıyla medyamız da çok mutlu. Ancak asıl  marifet gemiye isim verilmesini alkışlamak değil asıl marifet neden böyle bir gemiye biz sahip değiliz?Sorusunu sormak. Devamı da şöyle:

Neden yüklerimizin sadece yüzde 18’ini Türk bayraklı gemilerle taşıyoruz? Neden Türk armatörler Türk bayrağından kaçıyor?Neden yolcu gemilerimiz yok? Neden limanlarımızın çoğunluğu kabotajı yok sayarak yabancılara satıldı? Neden Doğu Akdeniz havzasında tek tersanemiz yok? Neden KKTC’de büyük bir limanımız ve tersanemiz yok? Bu sorular cevapsız kaldığı sürece başkalarının iltifatları bizi mutlu etmeye devam edecektir."

Editör: Yadigar Hanım