Koç Holding’den milyonlarca euroluk seri üretim! Koç Holding’den milyonlarca euroluk seri üretim!

Emekliler, geçim sıkıntısı içindeyken, beklenen ekstra zam haberleri yerine SGK Uzmanı Özgür Erdursun’dan hayal kırıklığı yaratan bir açıklama geldi. Erdursun, emekli maaşlarında önemli bir düşüş olacağını belirtti ve emekli aylıklarının 5 bin liralık bir kısmının eriyip yok olacağını ifade etti.

Ocak ayında, diğer çalışanlar gibi, emekliler de %49.25 oranında zam aldı. Bu artışla birlikte, en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye, asgari ücret ise 17 bin liraya yükseldi. Ancak, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan bu zam, birçok kişinin 15 bin liralık açlık sınırının altında kalmasına engel olamadı. Temmuz zammına kadar bekleyemeyeceklerini söyleyen emekliler arasında, ekstra zam beklentisi arttı.

Yüksek enflasyon nedeniyle zamlı maaşlarda bir erime başladı. Seçim öncesinde beklenen ekstra zam hakkında ise olumsuz haberler peş peşe geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılını emekliler yılı ilan etti ve emekli maaşları, ek gösterge ve prim düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Temmuz ayında, yılın ilk yarısındaki enflasyon oranlarına göre emekli aylıklarının yeniden değerlendirileceğini söyledi. Ayrıca, memurlara uygulanan ek göstergelerin genişletileceği ve küçük esnafın prim gün sayısı için çalışmaların yapıldığını belirtti. Ancak, Temmuz öncesinde bir zam yapılacağına dair bir işaret vermedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından iki gün sonra, iktidar kulislerinde maaş zammının seçim sonrasına, Temmuz ayına ertelendiği konuşuluyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarına iyileştirmenin 1 Temmuz’a ertelendiğini duyurdu. Erdursun, 1 Temmuz’da emekli maaşlarının artırılacağını, ancak asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını belirtti. Toplum baskısı nedeniyle asgari ücretlilere de Temmuz’da zam yapılacağını ifade etti.

Erdursun’un hesaplamalarına göre, 1 Temmuz’a kadar en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL’nin değeri 5 bin lira eriyecek ve emeklinin eline geçecek miktar sadece 5 bin lira olacak. Ayrıca, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin değeri de 12 bin ile 10 bin TL arasına düşecek. Erdursun, “Daha sonra iyileştirme yapılacak. Ancak bu iyileştirmeler fiyat artışlarının önüne geçemeyecek” şeklinde konuştu.

Kaynak: kamusonhaber