Memur ve memur emeklilerine 2024 ve 2025 yılları için yapılacak zam oranının açıklanmasının ardından emeklilerin 2024 yılında ne kadar maaş alacağı belli oldu.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2023 yıl sonu enflasyon tahminini gündeme getirerek, memur ve emeklilerin alacağı zam oranını açıkladı. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon oranını yüzde 58 olarak açıkladığına işaret eden Doğan, buna göre yapılacak hesaplamayı köşesine taşıdı.

Doğan, "Memur ve emeklilerin Ocak 2024 yeni zamlı maaşları... En düşük emekli aylığı 13 bin 815 olacak" başlıklı yazısında, "Memur ve emeklileri için oluşabilecek enflasyon farkı yaklaşık yüzde 25 olacaktır. Yüzde 25 enflasyon farkının üzerine yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı eklendiğinde görevdeki memurlar ve emeklileri 2024’ü Ocak ayında yine yaklaşık yüzde 40 maaş zammı alacaklardır. Nitekim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplu sözleşme görüşmeleri sırasında ocak ayında yüzde 40-45 arası zam artışı olacağına değinmişti. Bu çerçevede bugün 9 bin 489 lira olan en düşük memur emeklisinin maaşı, 2024’ün Ocak ayında yüzde 40 zamla 13 bin 284 liraya çıkacak ve ek ödeme ile yeni senenin başında en düşük emekli aylığı 13 bin 815 lira olacak" dedi.

EMEKLİ MAAŞLARI NASIL HESAPLANIYOR?

SGK kapsamında 4A, 4B ve 4C olmak üzere 3 adet sigorta sistemi bulunuyor. Çalışanın sigorta sistemine yatırılan primleri hesaplanırken prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş dikkate alınıyor. SGK'nın maş hesaplama robotu emekli maaşını sorgulama ile kolayca sorguluyor.

4B Bağ-Kur emekli maaşının ne kadar olacağı ise e-Devlet sistemi üzerinden öğrenebilir. turkiye.gov.tr 4b emekli aylık hesaplama sayfasından vatandaşlar gerekli bilgileri doldurarak emekli maaşı hesaplaması yapabilirler.

Editör: Yadigar Hanım