Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oy kullanacak hastalığı ya da engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan seçmenler için yeniden seyyar sandık kuracak. Seyyar sandıkta oy kullanacak seçmenlerin son başvuru tarihi belli oldu.

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin, bir yakını aracılığıyla seyyar sandıkta oy kullanabilmeleri için ilçe seçim kuruluna veya muhtarlıklara başvuru yapabilecek. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler, seyyar sandıklarda oy kullanabilmek için 18 Mayıs 2023 Perşembe gününe kadar "www.ysk.gov.tr" internet adresinde bulunan veya ilçe seçim kurullarından temin edilecek "seyyar sandık kurulu talep formu" ile ilçe seçim kurulu başkanlığına ya da ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa bir yakını aracılığıyla başvurabilecek.

Bu başvuruda, "seyyar sandık kurulu talep formu" ile "engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu" veya "hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu" ibaresinin yer aldığı sağlık raporunun ibrazı gerekecek. Ancak bir önceki seçimde kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilerek seyyar sandık seçmen listesine dahil edilmiş seçmen ile Sağlık Bakanlığından elektronik ortamda alınan verilerden kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilen seçmenlerden müracaat halinde yeniden sağlık raporu istenmeyecek.

Seyyar sandıklarda sadece il ve ilçe merkezlerinde yaşayanlar oy kullanabilecek, köy ve beldelerdeki yatağa bağımlı seçmeler seyyar sandık uygulamasından faydalanamayacak. Görme veya işitme engeli bulunan seçmeler seyyar sandık kurulu listesine eklenemeyecek, bir sandıkta azami 25 seçmen oy verecek. Sandık kurulu başkanı görme engellilere şablondan oy kullanmayı hatırlatacak. Görme engelliler, talep etmeleri halinde sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa herhangi bir seçmenin yardımıyla şablona yerleştirilmek suretiyle oy kullanabilecek.

YSK, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için de seyyar sandık uygulaması yapmıştı. 

Editör: Yadigar Hanım