6 Şubat Pazartesi günü sabah saatlerinde merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık'ta 7.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Öğle saatlerinde ise merkez üssü Elbistan'da 7.7 şiddetinde bir deprem daha yaşandı.

Afet bölgesi ilan edilen illerde ise hem eski hem de yeni bina pek çok bina yıkıldı. Ancak enkazların erkenden kaldırılması delillerin toplanmasını, şüphelilerin tespit edilmesini olanaksız hale getiriyor.

Afet bölgesi ilan edilen illerde ise hem eski hem de yeni bina pek çok bina yıkıldı. Ancak enkazların erkenden kaldırılması delillerin toplanmasını, şüphelilerin tespit edilmesini olanaksız hale getiriyor.

Türkiye Barolar Birliği ise enkazların yeterli incelemeden geçebilmesi ve delillerin karartılmaması için yeni bir uygulamayı kullanıma sunduğunu açıkladı. Enkaz Radar Uygulaması ile deprem bölgesindeki tüm yapıların kayıt altına alınması amaçlanıyor.

Enkaz Radarı Uygulaması Nedir?

Türkiye Barolar Birliği tarafından kullanıma sunulan Enkaz Radarı Uygulaması, afet bölgesinde yıkılan veya hasar alan binaların kayıt altına alınmasını sağlıyor. Bu uygulama ile göçük durumunda olan veya hasar almış binaların sorumluları da delil tespitiyle cezasız kalmamış oluyor.

Türkiye Barolar Birliği uygulamayla ilgili olarak ''Enkaz Radarı uygulamasıyla göçük yaşanan her binayı kayıt altına alıyor, ihmalleri ortaya çıkarıyoruz. Deprem bölgesindeki gönüllüleri, alanda görev yapacak meslektaşlarımızla birlikte yargı süreci için görüntü arşivi oluşturarak delillerin toplanmasına yardımcı olmaya ve ücretsiz olan Enkaz Radarı mobil uygulamasını kullanmaya davet ediyoruz. Deprem bölgesindeki bütün enkazları kayıt altına alarak, adaletin yerini bulmasına hep birlikte yardımcı olabiliriz. Hiçbir yurttaşımız savunmasız kalmayacak.' açıklamasında bulundu.

Enkaz Radarı Uygulaması Nasıl İndirilir?

Pek çok kişi Enkaz Radarı Uygulamasının telefonlara nasıl indirileceğini ve kullanılacağını merak ediyor. Enkaz Radarı Uygulaması her telefona indirilemiyor. Sadece İOS mobil işletim sistemi bulunan cihazlarda kullanılıyor.

Uygulama indirildikten sonra, göçük yapıların bulunduğu konum ve açık adresin belirlenmesi gerekiyor. Enkazın her yönden geniş açılı fotoğrafı ve videosu çekildikten sonra, inşaat demirlerinin yakından çekilmiş fotoğrafları da ekleniyor. 

Yapıda kullanılan inşaat demirlerinin kalınlıkları ise para veya cetvelle kıyaslanması, beton ve çimento parçalarının dayanıksızlığını gösteren görüntülerin uygulamada bulunması gerekiyor. Ayrıca betonların içerisinde deniz kabuğu ya da başka bir cisim bulunuyorsa bu delilinde fotoğraf ve videolarla desteklenmesi büyük önem taşıyor.

Editör: Ali Özyiğit