Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen, binlerce vatandaşımızın uzun yıllardır dile getirilen sorununu herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında Meclis'imizin takdirine sunuyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen kabine sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Bu yıl sadece yeni bir seneye girmekle kalmadık. Yaklaşık her konuşmamızda, her çalışmamızda heyecanla ifade ettiğimiz 2023'e kavuştuk. Milli mücadeleyi zafere ulaştırıp bin yıllık vatanımız Anadolu'daki yeni devletimiz Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmamızın üzerinden geçen bir asırda acı tatlı pek çok tecrübe edindik. Kimi dönemleri yaşanan zulümlerin, baskıların, acıların; dökülen gözyaşlarının burukluğuyla, kimi dönemleri de güçlenen umutlarımızla bilenen azmimizle, artan cesaretimizle hatırladık. Sadece 20 yılda yaşadıklarımız dahi vatanımızdaki bin yıllık son devletimizdeki bin asırlık serencamımızın özeti gibidir. Biz de 2023'ü Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla karşılamak için aylar öncesinden hazırlıklara başladık. Bilhassa son dönemde ülkemizin önünde içeride ve dışarıda çözülmemiş hiçbir mesele bırakmama azmimizin gerisinde cumhuriyetimizin yeni yüzyılına başlangıç yapma gayesi vardır.''

'EYT ÇALIŞMASINI YAKINDA MECLİS'İMİZİN TAKDİRİNE SUNUYORUZ'
"Geçtiğimiz yıl son kabine toplantısının ardından 28 Aralık'ta Yeni Emeklilik Düzenlemesinin müjdesini kamuoyumuzla paylaştık" diyen Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen, binlerce vatandaşımızın uzun yıllardır dile getirilen sorununu herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında Meclis'imizin takdirine sunuyoruz. Aynı gün TÜBA ve TÜBİTAK ödül törenleri vesilesiyle bilim insanlarımızla bir araya geldik. Gençlerimizin istihdamına katkı sağlamak amacıyla 6 bakanlığımızın ortak çalışmasıyla başlattığımız 1 milyon yazılımcı projemizin ilk etabını 29 Aralık'ta hedefinin üzerinde bir gerçekleşme ile tamamladık. Halen devam eden ilgi sebebiyle programları daha da güçlendirerek bu projeyi sürdürme kararı aldık. Son 20 yılda 7 kat arttırdığımız ihracatımızda geldiğimiz seviyeyi önemsiyor ama yeterli bulmuyoruz. Bunun için önümüzdeki dönemde yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla ülkemizi büyütme hedefimize daha sıkı sarılacak, daha çok çalışacak, inşallah daha büyük başarıların müjdesini milletimize vereceğiz. Salı günü sözleşmeliden kadroya geçen kardeşlerimizle buluşmamızda yeni yılın memur ve emekli maaş artışlarının ilk etabını da açıkladık. Yüzde 25 olarak açıkladığımız bu artış içimize sinmediği için ilgili bakanlarımıza başka alanlardan fedakarlık yaparak bu oranı artırma yönünde çalışmalarını süratle neticelendirme talimatı verdik. Çarşamba günkü meclis grubu toplantımızda memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 30'a yükselttiğimizin müjdesini milletimize duyurduk." dedi.


'OTOYOL VE KÖPRÜ HİZMETLERİNDE YIL BOYU HERHANGİ BİR ARTIŞA GİDİLMEYECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında bir de müjde vermek istediğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Heyecanlanmayın. Artık bu biliyorsunuz AK Parti iktidarının sürekli milletimize olan müjdeleridir. Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecektir. Bilindiği gibi büyük bölümü kamu-özel ortaklığı modeliyle hayata geçen ulaştırma projelerimiz daha plan ve yatırım aşamasındayken birileri tarafından yalanla, iftira ile engellenmeye çalışıldı. Halbuki bu model sayesinde kamu bütçesine yük getirmeden pek çok projeyi hızla hayata geçirme imkanı bulduk. Garanti seviyelerine ulaşma aşamasına kadar katkı verdiğimiz projelerimizin hemen hepsi artık hazinemiz için önemli birer gelir kaynağına dönüşüyor. Yatırıma, üretime, turizme, çevreye yaptıkları katkıyla birlikte hesapladığımızda milli gelirimize yaklaşık Osman Gazi Köprüsü'nün 10 milyar dolar, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun 29 milyar dolar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 5 milyar dolar, Avrasya Tüneli'nin 7 milyar dolar, İstanbul Havalimanı'nın 80 milyar dolar katkısı olmuştur. Diğer projelerimizin her biri de bölgelerine ve ülkemize ciddi tasarruf sağlamaya, ekonomik değer üretmeye, insanımızın hayatını kolaylaştırmaya devam etmektedir."

'DAHA BÜYÜK KAZANÇLARI ÜLKEMİZİN HANESİNE YAZACAĞIZ'
Erdoğan, bugün 'Türkiye Yüzyılı'nın konuşuluyor olmasının gerisindeki en önemli güç kaynaklarından birinin de 200 milyar doları bulan yatırımla Türkiye'nin ulaştırma altyapısını çözmüş olduklarından kaynaklandığını kaydetti. Erdoğan, "Kamu-özel ortaklığı yatırımlarında önümüzdeki yıl dengeyi sağlayacak, 2025'den itibaren çok daha büyük kazançları ülkemizin hanesine yazacağız. Milletten aldığımızı yine milletin emrine sunma ilkesiyle 2023'te otoyol ve köprü ücretlerini artırmama kararını sizlerle paylaşıyoruz. Son kabine ve grup toplantılarımızda bakanlıklarımızın 2022 yılı faaliyetleri ve 2023 programlarını özetle de olsa sizlere takdim etmiştik. Ne kadar özetlersek özetleyelim tek programda bitiremediğimiz bu değerlendirmeyi inşallah bu yıl tamamlıyoruz. Geçtiğimiz yıl çalışmada devlet, işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla yürütülen asgari ücret tespit çalışmalarında yıl başında 4 bin 253 lira, temmuz ayından 5 bin 500 lira rakamlarını belirledik. Bu yıl 8 bin 507 lira olarak uygulayacağımız asgari ücretin hem çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyecek hem istihdamı koruyacak bir seviyede sürmesini sağlamakta kararlıyız." dedi.

'YENİ ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİMİZİ HAZIRLIYORUZ'

Erdoğan, kronik hastalık ve ilaç raporlarının süresini en son 30 Haziran 2023'e kadar uzatarak bu durumdaki vatandaşlara ve yakınlarına kolaylık sağlandığını vurgulayarak, "Bu yıl çalışmada ülkemizin değişen ihtiyaçlarına ve küresel gelişmelere uygun şekilde yeni ulusal istihdam stratejimizi hazırlıyoruz. Dezavantajlı grupların istihdamını sürdürülebilir kılacak yaklaşımlar geliştiriyoruz. Gençlerimiz başta olmak üzere iş gücümüzün niteliklerini piyasanın ihtiyaçlarını bütünleştirecek programları yaygınlaştırıyoruz. Yükümlülüklerini titizlikle yerine getiren işverenlere beyaz bayrak sistemiyle örnek gösterecek bir çalışma yapıyoruz. Aktif iş gücü piyasası programlarını genişleterek mesleki eğitimi ve iş başı eğitimini destekliyoruz. Ek gösterge ve emeklilikte yaş düzenlemesi işlemlerini süratle tamamlayarak çalışanlarımızı bir an önce haklarına kavuşturuyoruz. Elektronik Devlet üzerinden yapılan işlemleri sadeleştiriyor ve artıyoruz. Geçtiğimiz yıl kültür ve turizmde UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne en çok değer kaydettiren 3'üncü ülke olduk. Yurt dışındaki bin 120 adet kültür varlığımızın ülkemize iadesini temin ettik." diye konuştu.

'HER YIL 5 YENİ ŞEHRİMİZE İLAVE EDEREK FESTİVALLERİMİZİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Bursları ile 171 ülkeden 5 bin öğrencinin Türkiye'de yükseköğrenim görmesini sağladıklarını ifade ederek, "Bu yıl kültür ve turizmde başlattığımız çalışmaları katlayarak ülkemizin marka değerini güçlendirmeyi sürdüreceğiz. İstanbul'daki tarihi tapu binasından Diyarbakır Cezaevi'ne, Kız Kulesi'ne kadar, söz verdiğimiz pek çok projeyi milletimizin hizmetine sunacağız. Yurt dışında Moğolistan'dan Kerkük'e ecdat mirası eserlerimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Turizmde 60 milyon turist, 56 milyar dolar turizm hedefiyle sezona başlıyoruz. Kültür Yolu festivallerimizi Adana, İzmir, Erzurum, Gaziantep ve Trabzon'a da yayarak sayısını 10'a çıkarıyoruz. Bundan sonra da her yıl 5 yeni şehrimize ilave ederek festivallerimizi yaygınlaştıracağız. Geçtiğimiz yıl Aile ve Sosyal Hizmetler'de engellilerden yaşlılara, çocuklardan kadınlara her kesimi destekleyerek ülkemizde hiçbir bireyin kendisini kimsesiz hissetmemesi için çalıştık." dedi.

'YIL BOYUNCA 200 TELEFON GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRDİK'
Erdoğan, bu yıl Aile ve Sosyal Hizmetler'de mevcut programlara ilave olarak eşi vefat etmiş kadınlar ve Roman vatandaşları gibi ihtiyaç sahibi kesimler için sosyal konut yardımı projesi başlatacaklarını açıklayarak, "Koruyucu-önleyici sosyal yardım kalkanı ile yoksulluk sınırına yakın ailelerimizin yanında yer alacağız. Mevcut kaynaklarımızla daha çok vatandaşlarımıza ulaşabileceğimiz modelleri gündemimize alacağız. Avrupa'dan Suriye'ye kadar sınırlarımız dışındaki tüm etki alanlarımızdaki vatandaşlarımız ile kardeşlerimize ilave rehberlik ve destek hizmetleri vereceğiz. Aileleri yanında destek verdiğimiz çocuk sayısını 180 bine çıkarıyoruz. Yaşlı ve engellilere yönelik 17 yeni merkezi daha faaliyete geçiriyoruz. Toplumun yaş ortalamasının yükseldiğini dikkate alarak bakım-güvence sistemi oluşturmaya yönelik bir çalışma başlatıyoruz. Kadınlarımızı hayatın her alanında destekleyecek yeni projeleri devreye alıyoruz. Geçtiğimiz yıl dışişlerinde Türk diplomasisinin geldiği seviyenin, etkinliğin, itibarın ve krizlerin çözümündeki anahtar rolünün teyit edildiği bir dönemi geride bıraktık. Aktif, çok boyutlu, girişimci ve insani dış politika anlayışımızla küresel ve bölgesel gündemi ülkemizin menfaatleri doğrultusunda yönettik. Yıl boyunca devlet ve hükümet başkanı seviyesinde toplam 200 telefon görüşmesi gerçekleştirdik." diye konuştu.

'FARKLI SEVİYELERDE TOPLAM 275 İKİLİ GÖRÜŞME VE KABUL GERÇEKLEŞTİRDİK'
Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 8'inci zirvesine ev sahipliği yaptıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Farklı seviyelerde toplam 275 ikili görüşme ve kabul gerçekleştirdik. Rusya-Ukrayna arasındaki krizin sonlandırılması ve soruna diplomatik çözüm bulunması için tüm imkanlarımızı seferber ettik. 'Montrö Sözleşmesi'ni titizlikle uygulamak suretiyle gerilimin Karadeniz'e yayılarak daha da tırmanmasının önüne geçtik. Arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarımız sayesinde tarafları Antalya'da, İstanbul'da bir araya getirdik. İstanbul Tahıl Mutabakatını hayata geçirerek bugüne kadar yaklaşık 17 milyon ton tahılı dünya piyasalarına ulaşmasını sağladık. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail ve Mısır ile ilişkilerimize karşılıklı temaslarla yeniden ivme kazandırdık. Azerbaycan ile ilişkilerimiz ve iş birliğimiz tarihimizin en üst mertebesine ulaştı. İnsani diplomasi alanında Pakistan'da meydana gelen sel felaketleri sonrasında 15 uçak ve 13 tren yardım malzemesi gönderdik. Afganistan'a 7 bin 200 tondan fazla yardım malzemesi taşıyan 6 iyilik treni ulaştırdık. Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Afrika'daki kardeşlerimize 4 buçuk milyon doz aşı hibe ettik. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 'Türk Devletleri Teşkilatı'na Anayasal ismiyle gözlemci üye olarak kabulünü önemli bir diplomatik başarı olarak kayıtlarımıza geçirdik."

'BREZİLYA DEVLET BAŞKANI LULA'YA DESTEĞİMİZİ İFADE EDİYORUZ'
Erdoğan, Brezilya'da son günlerde yaşanan hadiselerden dolayı üzüntü duyduklarını dile getirerek, "Yapılan seçimlerde meşru olarak devlet başkanlığı görevini üstlenen sayın Lula'ya yönelik şiddet hadiselerini kınıyoruz. Ulusal meclisin devlet başkanlığı sarayının ve yüksek mahkeme binasının basılmasına kadar varan bu eylemlerin demokraside yeri olmadığına inanıyoruz. Brezilya Devlet Başkanı sayın Lula'ya desteğimizi ve Brezilya halkının iradesine saygımızı buradan tekrar ifade ediyoruz." dedi.

'CARİ AÇIĞIMIZDA YAŞANAN ARTIŞIN FARKINDAYIZ'
Geçen yıl ekonomide küresel krizlerin devam eden yıkıcı etkilerine rağmen ilk 3 çeyrekte yüzde 6,2 oranıyla güçlü ve dengeli büyümeyi sağladıklarını ifade eden Erdoğan, "İnşallah yıl büyümesini de OECD ve G-20 ülkeleri arasında ilk sıralarda tamamlayacağız. Tarihimizin en yüksek rakamı olan 31,2 milyonluk istihdamla ekonomi programımızın başarısını ispatladık. İhracatta 254,2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Güçlü ihracat ve turizm performansımıza rağmen emtia fiyatlarındaki aşırı artışlar sebebiyle cari açığımızda yaşanan artışın farkındayız. Kendi enerji kaynaklarımızı harekete geçirerek bu süreci tersine çevirecek adımları atıyoruz. En ciddi sıkıntımız olan enflasyonu yıllık yüzde 64,27 ile geride bıraktık. Önümüzdeki aylarda bu oranın giderek daha aşağıya indiğini hep birlikte göreceğiz. Hükümetlerimizin alameti farikası olan mali disiplinden taviz vermedik. Bütçe içindeki faiz harcamalarının oranını 3 puan daha aşağıya çekerek milletimize diğer alanlarda daha çok hizmet verebileceğimiz kaynak oluşturduk. Vatandaşlarımızı enflasyondan korumak için uyguladığımız tüm vergi indirimlerine, sübvansiyonlara, ilave desteklere; bütün bunlara rağmen bütçe açığının milli gelire oranını ön gördüğümüz seviyenin altında tutabiliyoruz." diye konuştu. 

Editör: İlayda Şimşek