3. Kırım Platformu Zirvesi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gerçekleştirildi. Zirveye video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus işgali altında yaşayan Kırım Tatarlarının güvenliğinin Türkiye'nin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.

Erdoğan, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatarlarını selamlayarak  başladığı mesajında Ukrayna'nın "Bayrak Günü'nü ve Bağımsızlık Günü'nü" tebrik etti. Kırım davasının barışçıl yollarla daha etkin savunulması amacıyla tesis edilen bu platformun Kırım konusunda vermek istedikleri mesajlara güç katacağına inandığını belirten Erdoğan, Kırım Platformu Zirvesi'nin önemine dikkat çekti.

Türkiye'nin Kırım'daki Rus işgalini gayri meşru olarak gördüğünü vurgulayan Erdoğan, "Kırım’ın ilhakını tanımayan Türkiye, bu adımın gayrimeşru olduğunu ilk günden beri kararlılıkla savunmaya devam ediyor. Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olduğunu Birleşmiş Milletler başta olmak üzere her platformda dile getiriyoruz" dedi.

SAVAŞ ADİL VE KALICI BARIŞ TESİSİYLE SON BULMALI

Rus işgalcilerce anavatanlarında yasa dışı olarak alıkonulan ve çeşitli baskılara maruz kalan Kırım Tatarlarının güvenliğine de değinen Erdoğan, "Kırım'ın yerli halklarından olan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın güvenlik ve esenliğinin temini de önceliklerimiz arasındadır" diye konuştu. Erdoğan, Rus işgali altındaki Kırım'da işgalci yönetim tarafından hapiste tutulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve beraberindeki Kırım Tatarlarının da serbest bırakılması gerektiğini kaydetti.

"Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz" sözünü tekrarlayan Erdoğan, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın adil ve kalıcı barış tesisiyle son bulması gerektiğin söyledi.

Türkiye'nin arabuluculuk rolüyle başlayan, Rusya'nın 17 Temmuz'da çekildiği Tahıl Koridoru Anlaşması'nda "Karadeniz Girişimi'nin" canlanması için çlışmalarının sürdüğünü ifade eden Erdoğan, "Bu süreçte gerilimi daha fazla tırmandıracak, Karadeniz'deki sükunete zarar verecek her türlü adımdan uzak durulması gerektiğine inanıyoruz. Barışın tesisi doğrultusunda kolaylaştırıcılık ve ara buluculuk gayretlerimizi yılmadan yorulmadan devam ettirme kararlılığındayız. Savaşın sona ermesi, Karadeniz havzasının yeniden huzur ve istikrara kavuşması sadece bölgeye değil tüm dünyaya nefes aldıracaktır" ifadelerini kullandı.

Editör: Yadigar Hanım