14 Mayıs 1950 tarihinde Türkiye'nin birden fazla partinin katıldığı ikinci milletvekilliği genel seçimi düzenlendi.

Gerçek Gündem’in derlediği habere göre, 1950 yılında, 1946 yılında yaşanan "açık oy, gizli tasnif" tartışmalarının ardından "gizli oy, açık tasnif" uygulamasının kullanıldığı ilk seçim gerçekleştirildi.

Demokrat Parti, CHP'ye muhalefetin sertleştiği ve İkinci Dünya Savaşı'nın yankılarının devam ettiği, ekonomik buhranların etkili olduğu ve iki kutuplu dünyanın oluşmaya başladığı günlerde; 7 Ocak 1946'da Celal Bayar tarafından kuruldu. Parti,  1950, 1954 ve 1957 seçimlerini kazanarak 10 yıl boyunca iktidarda kaldı.

DP'nin  "Yeter! Söz Milletindir!" afişi siyasi propagandanın Türkiye'deki önemli örnekleri arasında yer aldı.

yetersöz milletindir habererk

Celal Bayar'ın 22 Mayıs 1950'de cumhurbaşkanı seçilmesiyle DP Aydın Milletvekili Adnan Menderes hükümeti kurmakla görevlendirildi. Türkiye'nin 19'uncu hükümeti 2 Haziran'da güvenoyu aldı.

1950 yılı genel seçimleri iktidarın çatışma ve darbe olmadan, 'kansız' bir şekilde yönetimi bırakması, Türkiye'nin çok partili demokrasiye geçmesi nedeniyle büyük önem taşıyor.

DP DİKTATORLAŞTI!

1960 yılının Nisan ayında CHP Genel Başkanı olan ve cumhuriyetin kurucu kadrosunda olan, Kurtuluş Savaşı'nın komutanlarından İsmet İnönü'ye 12 oturum TBMM toplantılarına katılmama cezası verildi. Olaya tepki gösteren CHP Grubu ise Meclis'ten zor kullanılarak çıkartıldı.

Üniversitelerde protestoların alevlenmesinin ve ülkede kutuplaşmanın artmasının ardından sıkıyönetim ilanları başladı. Adnan Menderes'e destek gösterileri muhalifler tarafından aynı saatte yapılan gösteri örgütlenmeleriyle sabote edildi. 21 Mayıs'ta Harbiyeliler olarak bilinen Kara Harp Okulu öğrencilerinin Ankara'da sessiz yürüyüş yapması Menderes tarafından darbe çağrısı ve kışkırtma olarak yorumlandı.

NE OLMUŞTU?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada 2023 yılı cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri için 73 yıl öncesini, 14 Mayıs 1950'yi hatırlatarak "Rahmetli Menderes 14 Mayıs'ta 'Yeter söz milletin' diyerek sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştır. Aynı şekilde Rahmetli Özal, darbenin gölgesinde girdiği seçimde önemli bir başarı kazanmıştır. Biz de 'Artık hiçbir şey eskisi olmayacak' diyerek hükümete gelmiştik. Şimdi de 'Söz de karar da gelecek de milletindir' diyerek milletin desteğine talibiz. Vesayet heveslilerine rağmen Türkiye Yüzyılı'nı başlatacağız. Milletimiz aynı gün, bu darbe şakşakçılarına 'yeter' diyecektir" ifadelerini kullandı.

Editör: Gökçe Sevim