Türk Lirası'nın Dolar ve Euro karşısında giderek erimesiyle vatandaşlar yatırımlarını döviz, altın, kripto, borsa ve gayrimenkule yöneltirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den iki farklı yatırım tavsiyesi geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada "Artık hiç kimsenin parasının değerinden endişe ederek dövize ve altına yönelmesi için sebep kalmamıştır” demiş vatandaşların tasarruflarını Türk Lirası mevduatlara yöneltmeye davet etmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise dün yaptığı açıklama ile Borsa İstanbul'un enflasyon karşısında döviz ve altına nazaran daha fazla getirisi olduğunu belirtmişti. 

Bir televizyon programında sorularını yanıtlayan Nebati, “Döviz kuru ve diğer emtialarda dengeli bir seyir var. Getirisi enflasyonun altında. Vatandaşlara şu an en çok getiriyi getiren Borsa İstanbul. Vatandaşlarımızın nereye kanalize olacağı çok açık” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Nebati'nin iki farklı yatırım kanalına yönlendirmesi ise vatandaşların kafasını karıştırdı. 

TÜİK verilerine göre, 2022 yılının Temmuz ayı sonu itibarıyla finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Amerikan doları; tüketici enflasyonu (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 13,06 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 16,99 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın yüzde 19,88, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 26,20, Euro yüzde 28,38, devlet iç borçlanma senedi (DİBS) yüzde 52,14 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 52,47 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yüzde 9,11 ve BIST 100 endeksi yüzde 0,52 oranında yatırımcısına kazandırırken; Euro yüzde 2,45, DİBS yüzde 34,81 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 35,26 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Editör: Yadigar Hanım