Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şanlıurfa ziyaretinde türkücü İbrahim Tatlıses ile bir araya geldi. Tatlıses çözüm sürecinin sembolü olarak bilinen ‘Megri Megri’ şarkısını söylerken Erdoğan ve Süleyman Soylu ise alkışlarla eşlik etti.

TÜRKÜDE PKK'NIN İLK DÖNEM KADROLARINDA BULUNAN ZEKİ YILDIZ'A AĞIT YAKILIYOR

Programda PKK'lı bir terörist için yakılan ağıt olan 'Megri Megri'nin söylenmesi ile türkünün hikayesi gündeme geldi. Türkçe manası “ağlama” olan “Megri Megri”, halk düşmanı PKK terör örgütünün ilk kadroları içinde yer alan ve çatışmada öldürülen Zeki Yıldız isimli bir PKK'lı teröristi anlatıyor. 

Şarkıda Zeki Yıldız'ın ölümü "Zeki'yi evinin yanında öldürdüler" dizeleriyle belirtiliyor.

1980 yılında Bingöl’de asker PKK’nin ilk dönem kadroları içinde yer alan Elazığ Karakoçan’lı Zeki Yıldız’ı bir köy evinde sıkıştırır. Teslim olmayan Yıldız, ateşle karşılık verince çıkan çatışmada öldürülür.

Ankara Teknik Öğretmenlik mezunu olan Zeki Yıldız’ın çatışmada ölmesi üzerine "Megri Megri" ağıtı yakılır. Ağıtta imzası olan kişi Dengbej Zozan’dır.

ZEKİ YILDIZ KİMDİR?

Aslen Karakoçan'ın Qumik (Türkçe adı Yenikaya) köyündendir. Babasının erken vefatından sonra yetim kalan altı kardeşli bir ailenin en büyüğü olarak ailenin sorumluluğu ona kalır. Buna rağmen okula devam eder. Bingöl Sanat Lisesi'nden sonra 1971'de Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu'nda okurken devrimci gençlik hareketlerinden etkilenerek kendisi için çok zorlu olacak yeni bir hayata başlar. Bu süre zarfında devrimci faaliyetlerinden dolayı tutuklanır ve bir yıl cezaevinde esir tutulur. 1974-1975 yıllarında PKK'ye katılır.

Köylüsü ve akrabası olan Emoş'la evlenir, bu evlilikten Antep'te vurulan Haki Karer'in ismini vereceği bir oğlu olur.

Zeki Yıldız iki yıl Bingöl/Karakoçan dağlarında üstlenir. Dağın zor şartlarına bir de durmadan taş üreten böbrek sancıları eklenir. Artan sancılar ve ağırlaşan hastalığından dolayı köyü Qumik'e yakın dağlarda kalır. 23 Ağustos 1981'de Qumik'e baba evine geldiği bir gece köy askerler tarafından basılır ve ev kuşatılır. Kendisine yapılan teslim ol çağrılarına ateşle karşılık verir.

Yıldız'ın ölümü PKK'ye yakın yayınlarda aşağıdaki gibi yayınlanır.

Hali hazırda “Megri Megri”nin sözleri içinde de bir mısra PKK'lı Zeki Yıldız'ı anlatmaktadır. Sözde türküdeki o mısranın Kürtçesi ve Türkçe çevrisi şöyle;

"Zeki kışto bermalane
Megri megri dayê megri
Zeki kışto bermalane
Zamun xırab entê dane"

Bu kısmın Türkçesi ise şöyle: "Ağlama ana... Zeki’yi öldürdüler evlerin önünde... İçinde olduğumuz kötü bir zamandır..."

İŞTE MEGRİ MEGRİ'NİN ORİJİNAL SÖZLERİ
"Bingol şewti mıjdumane
Megri megri daæyê megri
Bingol şewti mıjdumane
Zamun xırab entê dane

Asker keti nagurdane
Megri megri dayê megri
Asker keti nagurdane
Zamun xırab entê dane

Çı komando bê imane
Megri megri dayê megri
Va komando bê imane
Zamun xırab entê dane

Millet topkır pêjapone
Megri megri dayê megri
Millet topkır pêjapone
Zamun xırab entê dane

Komık şewti mıjdumane
Megri megri dayê megri
Komık şewti mıjdumane
Zamun xırab entê dane

Zeki kışto bermalane
Megri megri dayê megri
Zeki kışto bermalane
Zamun xırab entê dane"

"NE HAZİN BİR SON..."

AKP İstanbul İl Başkanlığı'nın, "Çırpınırdı Karadeniz" şarkısını, Erdoğan için yeniden uyarladığını hatırlatan İYİ Parti'li Turhan Çömez'in konuyla ilgili paylaşımı ise dikkat çekti. Çömez'in paylaşımı şöyle;

"Çaresizlik insanı nasıl da bir o tarafa bir bu tarafa savuruyor.
Dün Karadeniz’de çırpınanlar,
Bugün PKK’ya ağıt yakıyor.
Ne hazin bir son…"

Editör: Yadigar Hanım