Anne ve baba olmak zaten oldukça zor iken bir de erkek çocuğu ebeveyni olmak çok daha zor. Yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. Kız ve erkek çocuğu olarak ayrım yapmak istemesek de yapılan araştırmalar bu yönde. Kız çocuğu sahibi olan ebeveynler için herhangi bir risk söz konusu olmaz iken erkek çocuğu sahibi olan ebeveynler için dikkatli olmaları gerektiği uyarısı yapıldı. Özellikle fazla hareketli olan çocuklar ve bu çocukların üzerinde yapılan bir araştırmaya göre şaşılacak sonuçlar ortaya çıktı.

Her anne ve babanın farklı deneyimleri vardır. Her çocuk farklıdır. Her çocuğun huyu, davranışı, karakteri farklıdır. Kardeşler bile aynı karaktere sahip olmazken, çocuklarımızın hepsinin birbirinden farklı olması çok normaldir.

Yapılan araştırma çalışmalarına göre; 50 yaş ve üstü 13.000'den fazla yetişkinde bilişsel temel seviyeler ve bilişsel gerileme oranı incelendi. Bu çalışma, en az bir erkek çocuğa sahip olmanın ebeveynlerin bilişsel sağlığı üzerindeki potansiyel etkisine dair değerli bilgiler sağlamaktadır. Bilim insanları ebeveyn olan ve en az çocuğu olan yetişkinleri baz aldı. Bu yetişkinlerde %82,3'ünün en az bir oğlu olan ve yanıt verenlerin %61,6'sının kadın olduğu bir ebeveyn örneğini inceledi.

“Araştırma sonuçları şaşırtıcı”

Yapılan araştırmaların sonuçları da en az en az araştırma konusu kadar şaşırtıcı oldu. “Erkek çocukları, ebeveynler üzerinde uzun süreli olarak olumsuz etkiler yaratıyor.” bulgusu oldukça şaşırtıcıydı. Bilim insanları bunun nasıl olduğunu tam olarak anlayamadıklarını söyleseler de sonuçlar bu yönde. Bir diğer bulgu ise; erkek çocuk sahibi olmanın ebeveyn yaşlanması üzerindeki etkisinin varlığından söz ediyor.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı