Tarihin kara lekesi olarak bilinen Irak Türkmen Soykırımı, 64. yıldönümünde anılıyor.

Irak'ın Kerkük kentinde 14 Temmuz 1959'da cumhuriyetin ilanının birinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katılan yüzlerce Türkmen ileri gelenleri ve sivilin, Molla Barzani'nin başı çektiği dönemin Kürt kökenli Komünist Partisi'nin silahlı üyeleri tarafından insanlık dışı bir vahşet ile öldürüldü. Olay, Türkmen siyasi tarihine "14 Temmuz Kerkük Katliamı" olarak geçti. 

Suçsuz sivillerin sadece Türk oldukları için katledilmesi aradan geçen 64 yıla rağmen yakın geçmişin en kanlı olaylarından biri olarak hafızalardan silinmiyor. 

Eski Irak Türkmen Cephesi Başkanı, Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, 14-16 Temmuz Kerkük Katliamı’nın 64. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, bölgedeki Türksüzleştirme politikasına dikkat çekti.

TÜRKMEN LİDERLER KATLEDİLDİ

Salihi, temmuz ayının katliam ayı olduğunu vurgulayarak, “Genellikle temmuz ayı Türkmenler için zor geçer. 1924 Ermeni Katliamı, 14 Temmuz 1959 Kerkük Katliamı, Irak'ta 1980’li yıllarda Türkmen liderleri katledildi" dedi.

Salihi, "14 Temmuz Kerkük Katliamı"nda Türkmenlerin evlerinden zorla çıkarılarak, öldürüldüğünü ifade etti. Salihi, şunları söyledi:

“Bu katliam ile Irak Türkmenleri, Kerkük’te sindirilmek ve başka ülkelere dağıtılmak istendi. Kerkük Türkmen Katliamı, bölgedeki Türksüzleştirme politikasının bir parçasıydı. Bu hunharca katliam, Bağdat’taki yönetim tarafından geç duyuldu. Üç gün süren bu katliamı Bağdat’tan gelen askeri güçler durdurdu. Maalesef atılan adımlar çok zordu.

Bu katliamdan sonra direniş hareketi kuruldu. Türkmenler canileri aynı şekilde tasfiye etti ve Türkmenlerin kanını yerde bırakmadılar. Irak'ta ilerleyen yıllarda da katliamlar, baskılar ve zulümler devam etti. 9 Temmuz 1980 tarihinde 25 kişiyle birlikte hapse atıldık. Ağabeyim de dahil 8 kişi idam edildi. 

14-16 TEMMUZ KERKÜK KATLİAMI'NDE NE OLDU?

14 Temmuz 1959 Kerkük Katliamı’nda onlarca Türk, sadece Türk oldukları için öldürüldü. Kerkük Katliamı, Komünist Partisi üyeleri ve Kürt çeteleri ile birlikte Mustafa Barzani liderliğinde hayata geçirildi. Irak’ta 1958’de yapılan askeri darbe sonucu kraliyet devrilmiş ve cumhuriyet rejimi ilan edilmişti. Türkmenler, rejim değişikliğini 1. yılında kutlamak istedi. Bunun üzerine, Barzani ailesine bağlı silahlı terör grupları, “Kerkük Kürtlerindir” sloganları ile Türkmen avına başladı. Özellikle, aydın ve askeri sınıftan Türkmenler hedef alındı.

Kanlı bir terör dalgası başlatan silahlı çeteciler, Türkmenlere yönelik etnik temizliği amaçladı. Kerkük’te üç gün üç gece boyunca onlarca Türkmen katledildi. Makineli tüfeklerle taranan, diri diri toprağa gömülen, cesetleri motorlu araçlara iple bağlanarak sürüklenen, üzerlerinden kamyonlar geçirilen, idam edilen ve gözleri oyulan pek çok insan oldu.

Irak güvenlik kuvvetleri, soykırımı amaçlayan bu katliamı seyretmekle yetindi. Kerkük’ün asırlık Türk kimliğini hedef alan katliamın sorumlusu olarak 260 kişi tutuklandı. 28 tanesi idama mahkûm edildi.

Kerkük Katliamında şehit edilen Türkmen aydınlarından bir kısmının isimleri şöyle:

1-Emekli Albay Ata Hayrullah

2- Emekli Doktor Albay İhsan Hayrullah

3- Kasım Neftçi

4- Selahattin Avcı

5- Mehmet Avcı

6- Cahit Fahrettin

7- Osman Hıdır

8- Emel Fuat

9- Cihat Fuat

10- Nihat Fuat

11- Nurettin Aziz

12- Abdullah Beyatlı

13- İbrahim Ramazan

14- Abdulhalik İsmail

15- Hasip Ali

16- Cuma Kanber

17- Kazım Abbas Bektaş

18- Şakir Zeynel

19- Hacı Necim Muhammed

20- Enver Abbas

21- Adil Abdulhamit

22- Züheyr İzzet

23- Fethullah Yunus

24- Kemal Abdulsamet

25- Seyit Gani Nakip

Editör: Yadigar Hanım