Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim vaatleri arasında yer alan ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi yeniden gündeme geldi. SGK tarafından onay alınması halinde ev hanımları emekli olabilecek.

Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında tutulacak olan ev hanımlarına emeklilik için çalışmaların başladığı öğrenildi. Çalışmalarda primlerin üçte birinin devlet tarafından karşılanması, ev kadınlarına erken emeklilik için devletin yıllık prim desteğinin 17.160 TL civarında olacağı, SGK'ya prim yatıran ev hanımlarının 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilecekleri konuşuluyor. 

EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Milyonlarca ev hanımına emeklilik hakkı sağlayacak düzenleme torba yasada yer alıyor. Ev kadınlarının emekli olmasına olanak sağlayan düzenlemede ilk olarak 18 yaşını doldurmuş ve hiç bir sosyal güvencesi bulunmayan kadınlar yer alıyor. Bu durumdaki kadınlar çalışmadan emekli olabilecek. Düzenleme ile ev kadınlarının emeklilik yaşı ise çocuk sayısına göre esnetilebilecek. Daha önce çalışmış annelerin de yararlanabileceği düzenlemede ayrıca kadınların doğum borçlanması yaparak prim kazanabilmesi için de çalışma yapılacak.

Ülkemizde emekli olmak için işe giriş tarihine bağlı olarak belirli bir yaşa gelmek, belli bir prim ödemek ve kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalı olarak çalışmaka gerekiyor. Son dönemde yapılan düzenlemelerle yıl şartı kaldırılmış olsa da isteğe bağlı sigorta kapsamında belirli şartları taşıyan kadınların emeklilik hakkını sağlayabileceği bildirildi. İsteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödeyen ev hanımları, prim gün sayısını tamamladıktan sonra kısmi yaştan emeklilik hakkı kazanabiliyor. Ev hanımlarının emeklilik imkânından faydalanabilmeleri için SGK tarafından belirlenen bazı şartlara uymaları gerekiyor.

EŞİNİN EMEKLİLİK HAKLARINDAN DA YARARLANABİLECEK

Buna göre, kadın eğer evliyse ve eşi emekli olmuş ya da emekli olacak durumda ise evli eşler arasında emeklilik hakları paylaşılabiliyor. SGK'nın belirlediği bazı koşullar sağlandığı takdirde, kadın, eşinin emeklilik haklarından yararlanabiliyor.

Bazı durumlarda ise sosyal yardım ve hibe programları aracılığıyla emeklilik maaşı almak mümkün. Devlet veya diğer kurumlar tarafından sağlanan destekler ve yardımlar nedeniyle de emeklilik maaşı alma imkânı bulunuyor. 

Editör: Yadigar Hanım