Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerini etkisi altına alan Eyyam-ı Bahur sıcakları kavuracak. Türkiye'de sıcaklıkların 5 ila 10 derece arasında artması bekleniyor.

BBC’nin haberine göre, Türkiye ile İspanya, Fransa, Yunanistan ve Hırvatistan'da sıcakların 40 dereceyi aşabileceği bildirildi. İtalya'da ise Floransa ve Roma'nın da aralarında olduğu 10 şehir için kırmızı alarm verildi. İtalya'da sıcaklığın 48.8 dereceye ulaşabileceği bildirildi. Ülkede artan sıcaklıklar nedeniyle ölümler yaşanıyor.

METEOROLOJİ 12-18 TEMMUZ HAFTASINA DİKKAT ÇEKTİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü de ülke geneli için "aşırı sıcak" uyarısında bulundu. Meteoroloji, 12 - 18 Temmuz haftasında Güney ve Batı kesimlerde mevsim normallerinin 5 ile 10, diğer bölgelerde 2 ile 6 derece üzerinde seyredeceği yarısında bulundu.

Meteorolojiye göre, cuma günü Antalya’da havaa sıcaklığının 44 dereceye ulaşması bekleniyor.

Leipzig Üniversitesi'nden Karsten Haustein, Temmuz ayının tarihin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçebileceğini  söyledi. Haustein, “Tarihin en sıcak ayından kastımız, son 120 bin yılın en sıcak ayı. Önümüzdeki birkaç günde Güney Yarımküre'de sıcaklıklar biraz düşecek fakat temmuz ve ağustosta El Nino'nun gücünü artırmasıyla birlikte daha sıcak günler görmemiz yüksek ihtimal” dedi.

SICAKLIĞI EN ÇOK BU İLLER HİSSEDECEK

Meteoroloji'nin son hava tahmin raporuna göre, İstanbul'da sıcaklıklar 37-38 dereceye kadar çıkacak. Çanakkale, Balıkesir, Bursa'da İzmir'de 39, Manisa, Aydın ve Denizli'de bsıcaklıklar 42-43 dereceleri bulacak. Sıcaklık, Antalya'da 43-44, Adana'da 43 dereceleri görecek.

EYYAM-I BAHUR SICAKLARI NEDİR?

Arapça kökenli Türkçe sözcük olan eyyam-ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günleri anlamına geliyor.

Her iki yarımkürede de yaşanan eyyam-ı bahur sıcakları, kuzey yarımkürede temmuz ve eylül tarihleri arasında, güney yarımkürede ise ocak ve mart arasına görülüyor.

Editör: Yadigar Hanım