Diyarbakır'daki Kabaklı Göleti kuruyor: 'Kurumlar arası yardıma ihtiyaç var'
Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi kampüsünde yer alan ve 150'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Kabaklı Sulama Göleti, bölgedeki kuraklık nedeniyle kuruma noktasına geldi.
Biyoçeşitlilik ve Çevre Koruma Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, göletin önemine dikkat çekerek, yabani ve evcil hayvanlar ile tarım için de önemli bir su kaynağı olduğunu vurguladı. Kılıç, göletin kurumasının küresel ısınma ve aşırı sıcaklık nedeniyle buharlaşmanın artmasıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Göletteki kuş türlerinin yanı sıra kurbağalar, sürüngenler ve diğer omurgasız hayvanların da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Kılıç, Kabaklı Göleti'nin Dicle Nehri'nden su pompalanarak kurtarılmasının mümkün olduğunu, ancak bunun kurumlar arası iş birliği gerektirdiğini söyledi. Kuraklığın sadece Kabaklı Göleti'ni değil, Türkiye ve dünya genelinde birçok su kaynağını etkilediğini belirten Kılıç, su tasarrufunun önemini vurguladı. Tarım, sanayi ve evsel kullanımda su tasarrufu çağrısı yapan Kılıç, kuraklıkla mücadelede bilim ve aklın önemine dikkat çekti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.