İzmir yolsuzluk operasyonu: 99 şüpheli tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi
İzmir'de yolsuzluk iddialarına yönelik düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 139 şüphelinin sayısı, adliyeye sevk edilen 99 şüpheli ile birlikte güncellendi. Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'nın da aralarında bulunduğu bu şüpheliler, savcılık sorgularının ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 119 şüphelinin adliyeye sevk edildiği operasyonda, 20 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, bir şüphelinin emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.
Tunç Soyer ve Şenol Aslanoğlu'nun emniyetteki ifadeleri de kamuoyuna yansıdı. Soyer, Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili savunmasında, vatandaşın cebinden az para çıkmasını hedeflediklerini, ancak müteahhitlerin yüzde 20 oranını yeterli görmediği için kat maliklerinin ağır bedeller ödemesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Kooperatifleşmeyi çözüm olarak sunduklarını, İZBETON'un KDV oranından dolayı düşük bedelle hizmet verdiğini ve Bayraklı'daki Halk Konut projelerinden ilham alarak İZBETON'u ihalelere sokma kararı aldıklarını ifade etti. Ayrıca, 1018 konutluk Örnekköy 3. etabında 500 kişilik kooperatifle 500 hak sahibinin evlerinin yapılması hedeflendiğini, Uzundere 3. ve 4. etaplarının da İZBETON tarafından yapılması için belediye meclisinden oy birliğiyle karar alındığını, ancak İZBETON'un kooperatiflere iş vermesinde kendisinin dahil olmadığını ve herhangi bir usulsüzlük olmadığını savundu.
Soyer, Gaziemir ve Uzundere'deki projelerin ekonomik sebeplerle yavaşladığını, ancak inşaatların bitmeyeceğini vurguladı. Uzundere mağdurlarına kentsel dönüşüm bitene kadar kira yardımı yapıldığını ve olayda usulsüzlük olmadığını, kimsenin kandırılmadığını ve inşaatların ağır da olsa devam ettiğini söyledi. Soyer, İZBETON ile imzalanan tüm sözleşmelerin meclis onayından geçtiğini, suçlamalarda ifade edilen zararların kesinleşmiş tespitlere dayanmadığını ve kira yardımı kararlarının İZBETON değil Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alındığını belirtti. Belediye ile İZBETON arasında usulsüzlük olmadığını, kooperatif mağdurlarının şikayetlerinin kooperatif yönetimi ile üyeler arasında olduğunu ve kendisinin bu konuda bilgisi bulunmadığını dile getirdi. 'Nitelikli ya da niteliksiz dolandırıcılık' suçunun kendisine uygulanmayacağını, yıllardır açılan kentsel dönüşüm ihalelerine kimsenin katılmaması nedeniyle aynı yolu takip etseydi bugün ifade vermeyeceğini, geçmişte büyük bütçeler yönettiğini ancak mütevazi bir evde yaşadığını belirterek suçlamaları reddetti. Aslanoğlu ise 1 yıl kooperatif başkanlığı yaptığını, ibra edildiğini ve suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.