Beslenmede bebeklik döneminden itibaren her yaş grubunda büyük önem taşıyan yoğurt, içerdiği kalsiyum ile kemikleri güçlendirirken, yeşil suyu dokuları yeniliyor.

Bakteri faaliyetleri sırasında B1, B2, B3 vitaminleri sentezleyen yoğurt, cilt sağlığını desteklerken, kadınların menopoz sürecinde de sağlıklı kalmasında etkin rol oynuyor.

Uzmanlar, faydaları saymakla bitmeyen yoğurdun yeşil suyunun kesinlikle dökülmemesi uyarısında bulunuyor.

İçerdiği yüksek miktardaki riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. Yoğurt günün her öğününde tüketilebilir. Ana yemeklerde veya ara öğünlerde tercih edilebilir.

FOSFOR ZENGİNİ 

Yoğurt, fosfor yönünden de zengin olduğu biliniyor. Fosfor, hücrelerde yer alan DNA ve RNA moleküllerinin temel yapıtaşlarıdır. Hücredeki tüm enerji döngüsünü sağlamaktadır. 200 g yani bir kase yarım yağlı yoğurdun %36’sı karbonhidrat, %32’si protein ve %32’si yağdan oluşmaktadır. Bir kase yoğurt ortalama 100 kcal’dir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Yoğurt sindirimi kolaylaştırıp bağırsakların çalışmasına yardım eder. Laktoz içeriğinin süte göre az olması nedeniyle sindirimde avantaj sağlamaktadır. İçerdiği probiyotikler sayesinde sindirimin yanında vücut bağışıklığını da destekler.

Yoğurt, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendirir ve korur. Bu nedenle osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde de büyük önem taşır. Kalsiyumun en önemli işlevi kemik ve diş sağlığını korumak ve gelişimlerini sağlamaktır. Dolayısıyla büyümenin hızlı olduğu dönemde, hamilelikte ve emzirme döneminde kalsiyuma ihtiyaç daha da artış göstermektedir.

Yoğurdun içerisinde bulunan vitamin ve mineraller:

-6.8 g protein

-3,5 g yağ

-8.2 g karbonhidrat

-100 mg sodyum

 -320 mg potasyum

-230 mg kalsiyum

-200 mg fosfor

-10 mg kolesterol

-44 iu A vitamini

-2 mg C vitamini

Editör: Yadigar Hanım