Buhar yöntemiyle çam ağacından elde edilen çıra suyu, son günlerde sağlıklı yaşam için tercih edilen bir ürün haline geldi. Faydaları yapılan deneylerle ispatlanan çıra suyu, nelere iyi geliyor? İşte hepsi bu yazıda...

Çam ağacı, kış aylarında bile yapraklarını dökmeyen, havası verem hastalarına şifa olan bir ağaçtır. Çam ağaçları doğanın akciğeri vazifesini görürler. Kozalağı, palamudu, tomurcuğu, çırası ve filizleri kullanılarak birçok şifalarından yararlanılır.

Evde yapılması mümkün olmayan çam çırası suyunun faydaları yapılan deneylerle tespit edilmiştir. Deneklerin içme sularına çıra suyu ilave edilerek ilk aşamada hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, kan şekerinin hemen düşmediği gözlemlenmiştir. Her hafta alınan kan örnekleriyle birlikte zaman için de kan şekerinin düzenlendiği ve diyabetin düştüğü gözlemlenmiştir.

ÇIRA SUYUNUN FAYDALARI

yapılan araştırmalar sonucunda çıra suyunun birçok faydası olduğu keşfedildi.  Çam ağacından elde edilen çam çırası antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirebiliyor. Çıra suyu diyabet hastaları için bir şifa kaynağıdır. Diyabet hastaları doktorlarına danışarak çıra suyu tüketebilirler.

NEREDE BULUNUR?

Daha önce bulunması mümkün olmayan çıra suyunun şimdi satışlarında büyük artış gözlenmiştir. Bu artışın yaşanması farkına varılamayan şifasının keşfedilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle Arap dünyası çıra suyuna büyük ilgi göstererek en büyük alıcıları arasındadır. Çıra suyu; aktarlarda, baharat benzeri ürünler satan dükkanlarda, üretimi yapılan fabrikalardan temin edilebilir.

İÇME SUYUNA ÇIRA ATILIRSA NE OLUR?

Çıra suyu çam ağacından elde edilir. Çam çırası antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirebiliyor. Çıra suyu diyabet hastaları için bir şifa kaynağıdır. Diyabet hastaları doktorlarına danışarak çıra suyu tüketebilirler.

NE KADAR İÇİLMELİ?

Çıra suyu genellikle başka bir ilave malzeme olmadan tek başına tüketilmektedir. Özellikle distilasyon yöntemi ile elde edilen sular oldukça yoğun yağıdadır. Bu nedenle aşırıya kaçmaktan mutlaka kaçınmak gereklidir. Genellikle günde 1 ya da 2 çay kaşığından daha fazla tüketilmemeleri gereklidir.

ŞEKERE İYİ GELİR Mİ?

Diyabet Hastalığına İyi Gelir Çıra suyu insülin direnci oluşturmakta ve insülin seviyesini dengede tutmaktadır. Bu durumda da diyabet hastaları için son derecede önemlidir. Diyabet hastalığının belirtilerini minimum seviyeye indirir ve oldukça etkilidir.

SUYU DEZENFEKTE EDER Mİ?

Bir sürahi suya çam çırası atıp içilir. Suyu dezenfekte eder ve suya güzel bir koku verir.

Çam Çırası Suyu Çam ağacında elde edilen çam çırasının suyu da birçok derde devadır. Halk arasında bazı şeker hastaları tarafından kullanılan çam çırası suyunun yararları bilimsel TÜBİTAK projesiyle kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar çam çırası suyunun, kan şekerinin düzenlenmesinde faydalı olduğunu ortaya koydu.

ÇIRANIN İÇİNDE NELER BULUNUYOR?

Çıra; çam ağacı gibi reçineli ağaçların yağlı ve çabuk yanmaya elverişli olan kısımlarıdır. Tamamen doğal olarak oluşur. Çıranın özü çam sakızıdır.

ÇAM SAKIZI NE İŞE YARAR?

Solunum sorunu yaşayan kişilerin tedavisinde kullanılır. İltihaplı yaranın iyileşmesine yardımcı olur. Akciğerdeki iltihaplanmayı önler. Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Çam sakızın da ağda elde edilir. Öksürüğü azaltmada yardımcıdır. Kozmetik alanında parfüm yapımında kullanılır.

ÇIRA NEREDE KULLANILIR?

Bu da odun yada kömürün ateşlenmesine yardımcı olur. Çıra geçmişte aynı zamanda aydınlatma amacıyla da kullanılmıştır. Mum gibi fakat mumdan daha fazla alevlenmesiden dolayı fener ve geniş çaplı yerlerin aydınlatılmasında çıra yardımcı olmuştur. Kereste sektöründe ağaçların reçineli kısımları çok daha az kullanılır.

HANGİ AGAÇTAN ELDE EDİLİR?

Çıra; çam ağacı gibi reçineli ağaçların yağlı ve çabuk yanmaya elverişli olan kısımlarıdır. Tamamen doğal olarak oluşur. Çıranın özü çam sakızıdır. Çam sakızı; reçine dediğimiz sakıza benzer, bal renginde, keskin kokulu ve acı bir tadı olan doğal bir maddedir.

Editör: Yadigar Hanım