Orta Afrika ülkesi Gabon'da bir grup askeri yetkili yönetimi ele geçirdi. 42 yıl boyunca ülkeyi yöneten babası Ömer Bongo'dan iktidarı devralan ve ülkesini 14 yıldır kesintisiz yöneten Cumhurbaşkanı Ali Bongo, sağlığı, etkinliği ve adil seçimlere bağlılığı konusunda şüpheler sürerken seçimleri yeniden kazandı. Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ulusal televizyon binasına giren bir grup askeri yetkili, yönetimi ele geçirdiklerini ilan etti.

Askeri yetkililer adına yapılan açıklamada, seçimlerin iptal edildiği ve ülke sınırlarının kapatıldığı bilgisi paylaşılırken, "Savunma ve güvenlik güçleri olarak Kurumların Geçiş ve Restorasyon Komitesi'nde (CTRI) birleştik. Gabon halkı adına mevcut rejime son vererek barışı savunmaya karar verdik" denildi. Askerler, Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın 3'üncü kez kazandığı seçimlerin iptal edildiğini, ülkedeki tüm güvenlik ve savunma güçlerini kendilerinin temsil ettiğini, tüm sınırların bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını ve devlet kurumlarının feshedildiğini kaydetti.

Gabon hükümeti, darbeye ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Başkent Librevil'de silah sesleri duyulduğu belirtiliyor.

GABON'DA HAFTA SONUNDA SEÇİM YAPILDI

Gabon'da hafta sonunda yapılan seçimde yerel milletvekilleri, ulusal meclis üyeleri ve bir sonraki cumhurbaşkanını belirlemek için 800 binden fazla kayıtlı seçmen, oy kullanmıştı.

Devleti 41 yıldan fazla yöneten babası Ömar Bongo Ondimba'dan 2009'da görevi devralan Gabon Cumhurbaşkanı 64 yaşındaki Ali Bongo Ondimba, seçimi üçüncü kez kazanarak Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Seçimlerden sonra oy sayım işlemi devam ederken internetin kısıtlanması, hükümeti ağır eleştirilerin hedefine koymuş, oy verme işleminin son saatlerinde ise "şiddet" gerekçesiyle sokağa çıkma yasağının uygulanmış, yasak muhalefet tarafından eleştirilmişti.

Muhalefet lideri Ondo Ossa, oyunu kullandıktana sonra yaptığı açıklamada, Ondimba'ya karşı verdiği başkanlık mücadelesinde seçimlere hile karıştırıldığını iddia etmişti.​​​

NİJER’DE DE CUMHURBAŞKANINA DARBE

Öte yandan, Nijer'de de seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Barzoum, kendisini korumakla görevli başkanlık muhafızları tarafından 26 Temmuz günü devrildi.

Bazoum, 1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından seçimle göreve gelen Nijer'in ilk lideriydi.

Bazoum'u deviren askerler, gözaltında tutarak, ülkenin anayasasını askıya aldıklarını ve devlet başkanlığı yetkilerini General Abdourahmane Tchiani'nin üstlendiğini açıklamıştı.

Editör: Yadigar Hanım