"Vatandaşımızın ne yaşadığını ve gerçeği görme hakkına perde çekmiş oluyorlar"

"Türk milletinin umutlarını yok etmek tabiki doğru değil, ancak; Türk milletin ve bölgede acı çeken insanlara yalan söylemek, onların acıları üzerinden siyaset yapmak ne iktidara ne muhalefete hiç yakışmadı. Ne muhalefetin ne de iktidarın bu dönemde söyledikleri birbirini hiç tutmadı.

Deprem bölgesiyle ilgili iktidarın işine gelmeyenleri söylerseniz 'hain'likten başlayan her türlü hakarete muhatap kalabilirsiniz. Eğer muhalefetin abartmasını ve bu acılar üzeriniden kolay siyaset üretme peşinde olanlara bir şey söylerseniz 'siz siyasi iktidarın, sarayın destekçisiniz'. Sosyal medyadan bir şey yazınca sosyal medya trollerine muhatap kalıyorsunuz. Her halükarda o bölgedeki gerçek acıları, insanlarımızın neler yaşadığını, hem ıskalıyoruz hem de gerçeği görmemize perde çekmiş oluyorlar."

"Tabela yardım derneklerine yardım ederken bin kere düşünün"

"Eğer bir yardım derneğinin başındaki şahıs, o bölgeye gidip bizzat hizmet etmiyorsa inanın ki, istismarcı, sahtekarın önde gidenidir. Bir kere oraya gidecek, sahada gözükecek, görüntü verecek. Bunu yapmıyorsa hiçbir mazeret onların bu işten başka şeyler üretme peşinde olduklarını gizleyemez. 

Niye mi böyle söylüyorum değerli dostlar? 

Türk milleti çok merhametli, ilk günlerde inanılmaz bir plansız programsız yardım deprem bölgesine gitti. Onlar yardım yerine depremzedeleri kurtarmak isteyenlere destek yerine köstek oldu. 

Bizden o kadar fazla gerçek saklanıyor ki..."

"Bölgedeki insanlar 200 binin çok üzerinde ölü olduğunu söylüyor"

"Deprem bölgesinde gezdiğim, gördüğüm ve dinlediğim insanlar kadarıyla 200 binin çok üzerinde ölü olduğunu bölgedeki insanlar söylüyor.

Hatay'a, Maraş'a, Elbistan'a Antep'e, Kırıkhan'a gittiğinizde hemen bir kanaat oluşuyor sizde. Ben bir siyasi parti temsilcisi olarak gitmedim, bir gazeteci olarak gittim. 

Tarafsız bir gazeteci olarak gidince vatandaş daha rahat konuşuyor."

"Kızılay sıradan bir yardım derneği hükmünde bile değil"

"Çadır noktasında bölgede inanılmaz bir sıkıntı var. Lokal ve istisnai bir durumdan söz etmiyorum. Kızılay malesef üzülerek söylüyorum sıradan bir yardım derneği hükmünde bile değil. Basının bol olduğu ve vatandaşın bol geçtiği yerlerde su dağıtıyorlar. 

Çok değerli iş adamları aşevi kurmuşlar. Ama toplanma alanları sağlıklı yapılmadılğı için 1000 kişiye yakın kuyruklar var. Bölgeye gidip yemek noktalarını arttırmak gerekiyor."

"Deprem bölgesinde televizyondan görmediğiniz gerçekleri görürsünüz"

"Bütün yetkililerden ve siyasi partilerden şunu rica ediyorum: Ne olur herkes gidip deprem bölgesinde 1 hafta yaşasın. Empati yeteneğiniz gelişir. Televizyondan görmediğiniz gerçeği görürsünüz. Depremin ne kadar dehşet ve insanoğlunu ne kadar aciz bıraktığını görürsünüz.

Bir musibet bin nasihatten iyidir diye bir atasözü var. Bunu insanlarımızın görmesi lazım. Bu yüzden imkanı olan tüm insanlarımız gitsin."

"Hatay çok önemli"

"Demografik yapı bozulur mu bozulmaz mı? Bu konuyla ilgili bilimsel incelemeler neticesinde oluşan kaygılar doğru. Ama henüz öyle bir çalışma yapılacak pozisyon yok şehirlerde. Ama önümüzdeki süreçte olabilir. Bölgede yabancıya mülk satışlarının engellenmesi lazım. Demografik yapının bozulmasını önleyecek adımlar şimdiden atılmalı."

Editör: Bumin Kağan Muti