Hamas savaşçılarının 7 Ekim'de gerçekleştirdiği ani saldırı ve ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik misilleme saldırılarının yanı sıra, Şeridi'nde beklenen kara işgalinin ardından dünya hâlâ şok içinde.

BBC izleyicilerindenbu savaşın etkisi nerede bitebileceğine dair yüzlerce soru alırken, pek çok kişi bu savaşa başka ülkelerin de dahil olup olmayacağını merak ediyordu.

Şu anda birçoğu bölgede bulunan muhabirlerimiz, sıklıkla tekrarlanan iki önemli soruyu yanıtladı:

Üçüncü dünya savaşına tanık olabilir

 Eğer İran bu çatışmaya doğrudan müdahil olursa, bu ABD ve müttefiklerinin doğrudan savaşa katılmasına yol açar mı? Bu Üçüncü Dünya Savaşı'na yol açar mı?

ABD Başkanı Joe Biden'a İran'ın veya onun Lübnanlı müttefiki Hizbullah'ın müdahale olasılığı sorulduğunda Biden, "Bu savaşa karışmayın" şeklinde yanıt verdi.

Amerikalılar yakın zamanda İran'a çok kesin bir mesaj vermek için Doğu Akdeniz'e iki savaş uçağı gemisi konuşlandırdı: Savaştan uzak durun.

Amerika, bu savaşa müdahale eden herhangi bir tarafın, yalnızca İsrail askeri gücüyle değil, hesaba katılması gereken bir Amerikan askeri gücüyle de karşı karşıya kalacağını söylüyor.

Ortadoğu'daki ana fay hatlarından biri ABD ve müttefikleri ile İranlılar ve müttefikleri arasında uzanıyor.

Her iki taraf da olası risklerin farkında. Durumun soğuk savaştan sıcak savaşa dönüşmesi, küresel öneme sahip Ortadoğu bölgesini yakacak.

Editör: Habererk Com