Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, ABD Priştine Büyükelçiliği’nin FETÖ iltisaklı 6 kişinin Türkiye’ye sınırdışı edilmesi olayıyla bir soru üzerine, "FETÖ terör örgütünün yurtdışındaki uzantılarıyla mücadelemizde, birçok ülke ile işbirliği içinde somut sonuçlar almaktayız. Bu örgütün sadece Türkiye’ye karşı değil, faaliyet gösterdikleri ülkelerin güvenliği bakımından da ciddi risk oluşturduğu gerçeği giderek daha iyi anlaşılmaktadır.

Nitekim İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) yanısıra, son olarak Pakistan da FETÖ’yü terör örgütü ilan etmiştir. Dünyanın farklı bölgelerinde 20’nin üzerinde ülkede FETÖ okulları kapatılmış, kontrol altına alınmış veya Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmiştir. Balkanlar bölgesindeki bazı ülkelerin de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet, ülkelerindeki FETÖ unsurlarını topraklarından sınırdışı etmiştir. FETÖ unsurlarına karşı yürütülen cezai soruşturmalar da bulunmaktadır.

Bu işlemlerin tamamı ilgili ülkelerin ulusal mevzuatları çerçevesinde gerçekleştirilen ve uluslararası hukukun da cevaz verdiği adımlardır. Terörizmle mücadelenin temel şartlarından biri, hukuk ilkeleri temelinde samimi bir uluslararası işbirliğidir.

Özellikle değer verdiğimiz Balkanlarda ülkemize yönelik yaşamsal bir tehdit olan FETÖ’ye karşı önlem alan ülkelerin bu sağlam yaklaşımlarını sürdürmelerini önemsiyoruz. Diğer ortak ve müttefiklerimizi de FETÖ’ye karşı alınan önlemleri engellemeye çalışmak yerine, aynı basiretli yaklaşımı göstermeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha