GRİ PASAPORT NEDİR?

Aynı zamanda hizmet pasaportu ya da hizmet damgalı pasaport olarak da bilinen gri pasaport, 5682 sayılı pasaport kanunun gereğince, yurt dışına devlete türlü hizmet için gidenlere, sadece görev sürelerini kapsayacak süre için verilen, yeşil pasaport gibi bir çok ülkede vize almaya gerek duymaksınız girme imkan tanıyan pasaport türüdür.

Görev pasaportu olması sebebiyle şahsi iş ya da tatilleriniz için çıkartmanız mümkün değildir. Elinizde olan bir gri pasaportu tatil amaçlı kullanırsanız da sizi görevlendiren kurumun ve sizin başınız derde girer.

GRİ PASAPORT KİMLERE VERİLİR?

Yeşil ya da siyah pasaportu olmayan, resmi kurumlar tarafından bir görev için yurt dışına gönderilen kişilere gri pasaport verilir. Bu resmi kurum görevlendirmeleri şunları kapsar:

Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir

Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara

Hizmet Damgalı Pasaportu hak sahibinin yanında: eşine, reşit olmayan çocuklarına, reşit olup ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

Çok kabaca kimlere yeşil ve siyah pasaport veriliri hatırlatacak olursak:

AİLE SEBEBİYLE GRİ PASAPORT KİMLER ALABİLİR?

Gri Pasaport sahibiyseniz sizin sayenizde bazı aile bireyleri de gri pasaport çıkarttabiliyor. Bunlar:

– Eşiniz,
– 18 yaş altı çocuklarınız,
– 25 yaşın altındaki, ebeveyn ile ikamet eden, evli olmayan, iş sahibi olmayan veya öğrenci olan (öğrenci olduklarını belgelemek suretiyle) çocuklarınız veya,
– Yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocuklarınız bakıma muhtaç ve sizinle  ikamet ediyorsa, bekar ve işsiz ise sizin yeşil pasaport hakkınızdan faydalanabiliyor. Ancak engellerini tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri gerekmekte.

GRİ PASAPORT NE KADAR SÜRELİĞİNE VERİLİR?

Gri pasapport genelde 5 yıllık verilir, ancak sizi göreve çağıran ya da gönderen kuruma hizmet etmeye devam ettiğiniz sürece sizde kalır. Görev bitiminde ülkeye döndüğünüzde sizi gönderen kuruma geri iade edersiniz, onlar da İl Nüfus Müdürlüğü’ne gönderirler.

Gri pasaport yenileme Eskiden süresi dolan pasaportlar bir damga düzeltmesi ile yenilenebiliyor, yani süresii uzatılabiliyordu. Şimdi o devir tüm pasaportlar için bitti.  Gri pasaportunuzun süresi dolduğunda sıfırdan yeni bir pasaport başvurusunda bulunmanız gerekir.

GRİ PASAPORT NASIL ÇIKARTILIR?

GRİ PASAPORT KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Müthiş hızlı çıkar. Devlet size 3 ila 5 iş günü içinde dese de genelde başvurunun sonrasındaki 2 gün içinde sahibine ulaşıyor.

GRİ PASAPORTUN AVANTAJLARI?

Gri pasaportun 3 avantajı vardır:

1-) Pasaport harcından muaftır. Bordo pasaportlular defter bedeli ve pasaport harcı olmak üzere 2 farklı ücret öderler. Gri pasaport çıkaranların tek ödemesi gereken bedel 225 TL’lik defter bedelidir. (2022 yılı için.)
2-) Bazı ülkelere vizesiz giriş yapabilmek. Gri pasaport sahipleri bordo pasaportluların vizesiz giriş yapabildiği 102 ülkeye ek olarak 54 ülkeye daha vizesiz girebilme hakkı vardır. Mesela bordo pasaport sahipleri Schengen ülkelerine vize almak zorundayken, gri pasaport sahipleri  vizesiz girebilmektedir.
3-) Çok hızlı çıkması.

Dezavantajı: Avantajları yeşil pasaport ile aynı olmakla birlikte, gri pasaport sadece yurt dışında görev yaptığınız süre boyunca geçerliliği olduğu için, görev bitiminde Nüfus Müdürlüğü’ne iade edilir ve yeşil pasaport gibi sahibine kalmaz.

GRİ PASAPORTTAN BORDO PASAPORTA GEÇİŞ!

Göreviniz bitti, döndünüz, gri pasaportunuzun hala geçerlilik süresi var. Yine de artık bordo pasaporta geçmek durumundasınız. Kurumunuzdan gri pasaportunuzu onlara teslim ettiğinize dair yazı alarak, pasaport başvurunuzla birlikte nüfus müdürlüğüne sunmanız gerekmekte. PASAPORT NASIL ALINIR yazımızdan bordo pasaport işlemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim