Ailenizle ve dostlarınızla bir araya geldiğiniz hemen hazırlayabileceğiniz 5 pratik yemek tarifi ve işinizi kolaylaştıracak sihirli ipuçları...

Patates oturtma

Malzemeler: 2 adet orta boy patates, 250 gram kıyma, 1 adet orta boy soğan, 2 adet domates, 2 yemek kaşığı yağ, 2 tatlı kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 su bardağı sıcak su, 4 adet sivri biber, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı toz biber.
Yapılışı: Öncelikle patatesleri halka şeklinde doğrayıp suda beklettikten sonra iyice kurulayıp yağda biraz kızartın ve kağıt havlu üzerine alın. Diğer yandan soğanı küp küp doğrayıp önce kıymayı kavurup sonra soğanı ekleyin ve pişirin. Ardından tuzu, toz biberi, pul biberi ekleyip ocaktan alın ve bir kenarda bekletin. Tercihen yuvarlak borcama kızarmış olan patatesin bir kısmını dizip üzerine kıymanın tamamını yayın. Kalan patatesleri de kıymanın üzerini kapatacak şekilde dizip su ile salçayı erittikten sonra üzerine gezdirin. Üzerlerini domates ve biber ile süsleyip 185 derecede pişirip servis edin. Afiyet olsun…
Püf noktası: Soğan doğrarken gözlerinizin yanmasını önlemek için onları önceden buzdolabında biraz bekletmeyi ve soğuk halde soyup doğramayı deneyin. Farkı görünce siz de şaşıracaksınız!

Fırında karnabahar

Malzemeler: 1 küçük boy karnabahar, 1 su bardağı yoğurt, 2 adet yumurta, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı un, kaşar rendesi, tuz, pul biber.
Yapılışı: Karnabaharları parçalayıp tuzlu suda haşlayın. Yumurta, yoğurt, un, sıvı yağ ve baharatları derince bir kapta harmanlayıp haşlanmış karnabaharları bu sosa bulayın. Cam tepsiye dizdiğiniz karnabaharların üzerine artan sosu gezdirin. 200 dereceye ayarladığınız fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp üzerine rendelediğiniz kaşarı serpip yeniden fırına verin. Peynirler eriyip üstü kızarınca yemeğiniz hazırdır. Afiyet olsun…
Püf noktası: Fırında karnabahar yaparken karnabaharların önceden hafif haşlanması daha iyi yumuşamasını sağlayacaktır. Karnabaharları özellikle tuzlu suda haşlanmayı ve bu işlem sırasında bıçak ile kesip pişip pişmediklerini kontrol etmeyi unutmayın!

Domates soslu makarna

Malzemeler: 1 paket makarna, su, tuz. Sos için: 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 adet kuru soğan, 4 adet domates, tuz, karabiber.
Yapılışı: Öncelikle bir tencerede makarna için su kaynatın. Kaynayan suya makarnaları atın ve haşlayın. Makarnalar haşlanırken domates sosu için genişçe bir tavaya sıvı yağ koyun. Ardından soğanları incecik doğrayın. Doğradığınız soğanları kızan yağa ekleyerek birkaç dakika kavurun. Daha sonra domatesleri rendeleyip üzerine ilave edin. Domatesler iyice ezilip suyunu çekene kadar sosunuzu kaynatın. Domates sosu kaynayıp kıvam aldıktan sonra karabiber ve tuzunu ekleyin. Kaynayan makarnanın haşlama suyundan da biraz sosa ilave edin. Sos hazır olduktan ve makarnalar da pişip suyu süzüldükten sonra birbirine karıştırın. Afiyet olsun…
Püf noktası: Makarna her ne kadar kolay yapılan bir yemek gibi gözükse de, küçük bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde lezzetinden çok şey kaybeder. İşte size küçük bir ipucu: Makarna asla az miktar su ile haşlanmaz; lezzet açısından en iyi verim 500 gram makarna için derin bir tencerede 5 litre su kullanmaktır.

Kızarmış patates topları

Malzemeler: 4 adet patates, 200 gram rendelenmiş kaşar peyniri, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı galeta unu, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 2 adet yumurta.
Yapılışı: Patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup ezin. Tereyağı, kaşar peyniri, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip yoğurun. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Yumurtaları da bir kasede çırpın. Patates toplarını ilk olarak yumurtaya ardından galeta unu bulayıp kızartın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun...
Püf noktası: Kızartma yaptığınız tavayı fazla doldurmak hem kızarttığınız ürünün geç pişmesine hem de çok fazla yağ çekmesine neden olacaktır. Lezzetli bir kızartma için fazla acele etmeyin ve doğru ısıya gelmiş olan yağa, patates toplarını birbirine değmeyecek şekilde atmaya özen gösterin.

Çıtır tavuk parçaları

Malzemeler: 350 gram kemiksiz tavuk but, yarım su bardağı çekilmiş badem, bir su bardağı galeta unu, 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz, yarım su bardağı un, tuz, karabiber. Kızartmak için: Ayçiçek yağı.
Yapılışı: Tavuk etini ince şeritler halinde kesin. Bademi ufalayın, gayeta unu ve maydanozla karıştırın. Un, tuz ve karabiberi ilave ederek geniş bir politen torbaya koyun, iyice çalkalayın. Ardından tavuk şeritleri çırpılmış yumurtaya batırın ve galeta ununa iyice bulayın. Bu şekilde buzdolabında 15- 20 dakika kadar bekletin. Daha sonra tavuk şeritlerini kızgın yağın içine atın 3- 4 dakika, tavuklar sarımsı bir renk alana kadar kızartın. Tavuklar piştikten sonra tavadan alın ve havlu kağıt üzerine koyun. Afiyet olsun…
Püf noktası: Tavuk her ne kadar kolay pişen bir et türü olarak bilinse de, yağda kızarırken dışının yanmaması ve içinin çiğ kalmaması için kestiğiniz parçaların parmak kalınlığında olmasına dikkat edin. Bu şekilde tavuk parçalarınız daha çıtır olacaktır.

Editör: TE Bilişim