Sarıyer Belediyesi ve Bernard van Leer Vakfı’nın birlikte yürüttüğü Sarıyer95, ilk park projesini üretti. Sarıyer95, Bernard van Leer Vakfı’nın tüm dünyada şehir ve erken çocukluk konusunu işleyen projesi Kent95’in Sarıyer ayağını oluşturuyor.

Vakıf bu projesiyle, tasarım ve yönetişim konularındaki profesyonellere şehri, 3 yaşında sağlıklı bir çocuğun boyu kabul edilen 95 cm seviyesinden görmeyi öneriyor. Sarıyer Belediyesi de öncü yaklaşımıyla proje kapsamında İstanbul’un bu özellikleri taşıyan ilk parkını üretti.

Özellikle 0-3 yaşa yönelik Attila İlhan Parkı’nın tasarımını Superool mimarlık ofisi gerçekleştirdi. Hiçbir standart ekipman kullanılmadan sıfırdan tasarlanan park, 433 metre karelik alanda yapıldı. Parkta bilinen çocuk parkı mobilyalarından tamamen farklı olarak özellikle bebek kullanıcıların gelişimi ve ebeveynlerin ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış pek çok detay bulunuyor. Tasarımın farklı bölümleri, tutunma, yuvarlanma, arasından geçme, sıralama, kayma, zıplama, tırmanma gibi faaliyetlere zemin yaratıyor.

Yeniköy ve Ferahevler mahallelerinin sınırında yer alan park, aynı zamanda farklı sosyal etkileşimlere de izin veren bir buluşma noktası oluşturuyor. Bebekler, başka bebekleri görerek onların “neler yaptığına” da bakarak yeni denemeler yapabiliyorlar. Tasarımın bir parçası olan gölgelik ve oturma alanları sayesinde bakım verenler de parkta keyifli vakit geçirebiliyor.

Hamilelikten 3 yaşa kadar olan dönem insan beyninin en hızlı geliştiği ve öğrendiği dönemi oluşturuyor. İnsan beyninin %85’i ilk 1000 gün içerisinde oluşuyor. Bebeğin kendi başına denediği fiziksel aktiviteler bu süreci güçlü bir şekilde destekliyor.

Editör: TE Bilişim