Anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya olan erguvan, Türkiye'de Ege ve Marmara Bölgesi'nde yaygın olarak görülür.  Yapraklanmadan önce nisan ayı sonuyla mayıs ayı başında yalnızca birkaç haftalığına baharın müjdecisi olarak çiçek açar. İstanbul'u, özellikle de İstanbul Boğazı’nı, kendine has mor rengine büründürür.

Bazı Hıristiyan inanışlarına göre Hz. İsa'ya ihânet eden havarisi Yahuda, kendini bu ağaca asmıştır. Efsaneye göre bu olaydan sonra önceleri beyaz olan erguvan çiçekleri utançtan ya da kandan kırmızıya dönmüştür. 

Eski İstanbullular, erguvanlar açınca baharın geldiğine inanırlardı. Vakti gelince erguvanlar, dev gibi ağaçların arasından kendiismini taşıyan rengiylefışkırır, Boğaz’da yer gök erguvan olurdu.

Şairler de bu güzel rente sevgilinin yanağını görürlerdi.

Bugün ben bir güzel gördüm

 Hilâl kaşı kemân olmuş

 Dili bülbül, saçı sümbül

 Yanağı erguvân olmuç (Gevherî)

Emir Sultan zamanında Bursa’da nisan sonunda Erguvan Bayramı kutlanırdı. Memleketin her yerinden Bursa’ya gelen dervişler, erguvanların altında bahar zikrine dururdu. Yüzyıllarca devam eden bu gelenek, daha sonra unutulmuşsa da günümüzde Bursa’da yeniden hayata geçti ve Erguvan Bayramı olarak kutlanıyor.

 Erguvan bayramınız kutlu olsun. Erguvan seyrine çıkmanın, bahar için şükretmenin zamanıdır.

Editör: TE Bilişim