Greenpeace’in Afşin/ Elbistan bölgesinde yaptığı hava kalitesi ölçüm raporu bölgedeki hava kirliliğinin boyutlarını gözler önüne serdi. Rapora göre santrallar adeta zehir saçıyor.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Greenpeace tarafından termik santralların tesis etki sahası içerisinde yapılan ölçüm sonuçları, santralların bölgeye nasıl zehir saçtığını gözler önüne serdi.

Greenpeace 5 Ekim - 11 Kasım tarihleri arasında dört noktada hava kalitesi ölçümü yaptı. Çalışmada, insan kaynaklı hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden olan partikül madde 10 (PM10), partikül madde 2.5 (PM2.5) ile SO2 ve NO2 yoğunlukları ölçüldü. Sonuçlara göre bölgede ölçülen en yüksek 24 saatlik PM10 değeri Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği yıllık limit değerinin 16 katı, Avrupa Birliği’nin (AB) mevzuatında belirlenen yıllık ortalama limit değerinin ise 8 katı.

Bölgede ölçülen en yüksek 24 saatlik PM2.5 değerinin ise DSÖ’nün önerdiği yıllık limit değerinin 10 katından, AB’nin mevzuatında belirlenen yıllık ortalama limit değerinin 4 katından yüksek olduğu belirlendi.

"ÜRETİLMİŞ FELAKET"

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, “Dünyada en yüksek kükürt dioksit emisyonuna sahip 5. kömürlü termik santral bölgesi olan Afşin-Elbistan bölgesine 6 yeni santral daha inşa edilmesi planlanıyor. Bölgede 1984 yılından bugüne kanser vakaları 8 kat arttı. Bu santralların işletilmeye devam etmesi ve 6 yeni santral daha açılması, bölge için insan eliyle üretilmiş bir felaket olacaktır. Bir an önce Kahramanmaraş’taki mevcut santrallar plan dahilinde kapatılmalı ve yeni santral planları da iptal edilmelidir” diye konuştu.

Bölgede yaşayan “Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu” gönüllüsü İbrahim Yalçın ise bölgede artan hastalıklara dikkat çekerek “Mevzuat dışında kalmış santralları kapatın” dedi.

Editör: TE Bilişim