Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlıkların satışı da devam ediyor. Bu yıl kurbanlıkların randevulu sistemle kesilmesi kararlaştırılırken, ‘el sıkışmalı’ pazarlık da yasak.

Kurban Bayramı için hazırlıklar başladı. Kurbanlıkların satışı başlarken, gerekli önlemler de alındı. Kurbanlar randevulu sistemle kesilirken, satışların vazgeçilmezi olan satıcı ve müşteri arasında dakikalarca süren ‘el sıkışmalı’ pazarlıklar yasak.

Bu yıl büyükbaş hayvanlarda ortalama hisse fiyatı 2 bin lira iken, küçükbaşlarda ise fiyat 1.500 ila 3 bin 500 lira arasında değişiyor. Kıyma çekimi, et parçalama hizmetlerinin ise onaylı işletmelerde yapılması gerektiğinin altı çiziliyor.

Milliyet'te yer alan habere göre; Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etinin saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden genelge geldiğini söyleyen Yalçındağ, “Vatandaşlar etlerin parçalanma işlemi ve kıyma çekimlerini et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren kayıtlı işletmelerde yaptırmalı. Sıcak havalarda etleri saklama koşullarına da dikkat etmeliyiz. Her yıl kurban etlerinin büyük bir kısmı hatalı parçalama ve hatalı saklama koşulları nedeniyle kullanılamaz hale geliyor” diye konuştu.

BAKIŞLARI CANLI

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, yeterli kurbanlık olduğunu ve teminde sorun yaşanmayacağını dile getirdi.

Küçükbaş fiyatlarının 1.500 ila 3 bin 500 lira arasında değiştiğini söyleyen Tunç, “Büyükbaş hayvanların fiyatı yaklaşık 10 bin liradan başlıyor. Hisse olarak ise yaklaşık 2 bin liradan büyükbaş hissesi alınabilir. Fiyatlarda geçen yıla oranla bir artış var” dedi.

Tunç, kurbanlık olacak hayvanların özelliklerini şöyle sıraladı: “Damızlık vasfını yitirmiş olmalı. Hayvanın bakışları canlı, yapı itibarıyla da kemikleri belirgin olmamalı. Etini almış hayvanların tercih edilmesinde fayda var.”

YÜZDE 15 ARTIŞ

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvanlarda kurban kesimi yapılırken gerekli şartları taşımasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Küçükbaş kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 10-15 düzeyinde artış olduğunu belirten Çelik, “Piyasa şartlarına göre kurbanlıklar en uygun şekilde satılıyor. Fiyatlar yaklaşık 1.500 liradan başlıyor” ifadelerini kullandı.

KÜPEDEN ‘CEP’E ANLIK BİLGİ AKIŞI

Kurban pazarlarında hareketlilik artarken vatandaşlar, alacakları kurbanlıkların bilgilerini ‘TÜRKVET’, ‘HaySag’, ‘Küpe Sorgulama’ gibi mobil uygulamalardan veya ‘hayvanbilgi.tarim.gov.tr’ adresinden kontrol edebiliyor.

Tüketiciler bu uygulamalar ile hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş gibi bilgilerine ulaşabiliyor. Kurbanlık hayvanlar küpelenerek, ulusal veri tabanında kayıt altına alınıyor. Böylece, tüketicilere alışverişlerinde güven ortamı sağlanırken, hayvanlar hakkında da bilgi edinebilme imkanı doğuyor.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, kurbanlık hayvan seçiminde en önemli konunun, hayvanın sağlık durumu olduğunu söyledi. Eroğlu, hayvanda burun ve salya akıntısı, gözyaşı, zor nefes alma, öksürük ve ishal gibi belirtiler varsa ve hayvan yem yemiyorsa veteriner hekimlere haber verilmesi ve kurbanlık olarak alınmaması gerektiğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim