Karayılan, Türkiye’nin en büyük yılanlarından biri ve üç metreye kadar uzayabiliyor. Çoğunlukla Türkiye’nin güneyinde ve güneybatısındaki, bağ ve bahçelik yerlerde yaşıyor.


Karayılanlar isminden de anlaşılacağı üzere parlak siyah renkli. Ancak boyun altı beyazımsı ve kırmızı lekelidir.

Zehirsiz yılan türlerinden biri olan karayılanlar, kertenkenle, kemirgen ve küçük yılanlarla beslenerek aslında ekolojik dengeyi korumaktadır.


Karayılanlar 1000 metre rakıma kadar olan bölgelerde rahatlıkla görülebilen türler. Özellikle tarlalarda kemirgenleri ya da küçük yılanları öldürerek aslında çiftçilere yardım ediyorlar. Karayılanlar besin zincirinin önemli bir parçası.

Karayılanın zehirsiz olduğundan bahsettik ancak bölgesine girmeye çalıştığınızda yüksek tıslamalarla sizi uyarır ve eğer üstüne giderseniz ısırabilir.


Karayılanlar oldukça atik ve çabuk türlerdir. Öte yandan iç döllenme yoluyla üreyen bir türdür. Yavru gelişimi kabuklu yumurta içerisinde olur. Bir dişi tek seferde ortalama 7-11 arası yumurta bırakabilir.

Türkiye’de 47 yılan türü yaşıyor. Bunlardan 35’i ise tamamen zehirsiz. Türkiye’deki yılan türlerinden en zehirlisi ise engerek yılanıdır.

Editör: TE Bilişim