Doğa harikası eşsiz mağara 1999 yılında oklu kirpi takibi sonucu bir çoban tarafından bulunmuş. Mağara Mersin ili Aydıncık ilçesi doğusundaki Gemi Durağı bölgesindedir. Mağaranın girişi denizden yaklaşık 46 m yukarıdadır. Uzmanların tanımına göre; yatay ve fosil bir mağaradır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca tabiat varlıkları ilan edilen mağara, Temmuz 2014 yılında ziyarete açılmıştır. Konunun uzmanlarına göre, buzul dönemi izleri taşıyan mağaranın çok özel olduğu, 4.zaman (Kuvatermer) başındaki iklim değişiklikleri nedeniyle Akdeniz’in 70 m. Yükselmesi sonucu oluştuğu bildirilmektedir. Mağara107 hektarlık alana, 555 m. Yatay uzunluğa ve 46 metre derinliğe sahiptir.

550 basamakla ancak inilebilen ve oldukça nemli bir ortama sahip mağara, 450 m kadar yatay bir gidişten sonra ana galeride büyük bir gölün bulunmasıdır. Hidrolojik değişim ile mağaradaki bazı sarkıt ve dikit gibi oluşumların su altında kalarak atmosforik etkileşimden sonra günümüze kadar ulaştığı bildirilmektedir.

Taşıdığı özelliklerden ötürü mağara, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Balkanların Doğu Akdeniz’de bulunan tek kayıt noktası olarak da kabul edilmiştir. Mağaranın içi sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları,  akma taşlar, mağara iğneleri gibi her türden damlataş oluşumlarına sahiptir. Devasa boyutlara ulaşan bu görseller son derece enteresan ve güzeldir.

Bu oluşumların genişliği yer yer 100 m, tavan yüksekliği 18 m ye ulaşan ana galeriyi çok sayıda oda ve salona ayırmıştır.

Giilindire Mağarası’ın sonunda genişliği:18 ila 30 metreye, uzunluğu 140 metreye, tavan yüksekliği 35 ila 40, derinliği de 5 ila 50 metreyi bulan büyük bir göl vardır. Gölün suyu berrak değildir. Gölün çevresini sarkıt, dikit, mağara iğneleri ve sütunlar kaplamaktadır. Göl deniz ile aynı seviyede olup denizden 47 m daha derindir. Yatay olarak ise denizden 250 metre kadar uzaktır. Gölün ilk 10 metre kadarı acı su, sonraki metreleri ise tuzlu su bulunmaktadır.

Göl içerisinde sıcaklık hemen hemen aynıdır. Akıntı olmamasına karşın yansıma yapan göle, yöre halkı “AYNALIGÖL” adını uygun bulmuştur.

Anlatılanlar doğru ise, sekizinci harika olarak kaydedilmek üzere imiş. Ben bu yaşıma rağmen, 375 basamak kadar indim, gölü bizzat gördüm. Sarkıt ve dikitlerin genelde insan figürlerine benzediğine şahit oldum.

Mağaraya Aydıncık’tan Silifke yönüne giderken yaklaşık 5 km kadar uzakta ve yolun sağ-deniz yönünde bir 3-5 km gittikten sonra, Silifke yönünden giderken de Aydıncık’a 5 km kala yolun sol tarafına dönülerek ulaşılabiliyor. Özel sektörce işletilen mağara, küçük bir kafeterya, araç parkı ve tuvaletlere sahiptir.

Akdeniz’in muhteşem koylarından birinde bulunan mağaraya merdivenlerce inildikçe; mağaranın ve Akdeniz’in eşsiz atmosferi size merhaba diyecek ve bu eşsiz doğa harikası ve manzara karşısında şaşkınlığınızı heyecanla yaşayacaksınız.

Görmek güzel şey!.. Görmediğiniz her şey, kaybettiğiniz bir şey demektir.

Esen kalınız.