İspanya'da kuraklık nedeniyle suları çekilen bir barajda, binlerce yıl öncesine kalıntılar ortaya çıktı. İspanyol Stonehenge'i olarak adlandırılan kalıntılar, Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'ye benzerliğiyle dikkat çekti.

İspanya’nın Caceres eyaletindeki Valdecanas vadisinde suların çekilmesiyle Guadalperal'ın Dolmen'i olarak bilinen ancak İspanyol Stonehenge'i olarak adlandırılan M.Ö. 5000 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen düzinelerce megalitik taş çemberi yeniden ortaya çıktı.

ALMAN OBERMAİER ORTAYA ÇIKARTMIŞTI

Kalıntılar ilk olarak 1926'da Alman arkeolog Hugo Obermaier tarafından keşfedilmişti. Alan 1963'te Francisco Franco'nun diktatörlüğü döneminde bir kırsal kalkınma projesinde sular altında kalmıştı. Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran kalıntılar, o tarihten bu yana sadece dört kez tamamen görülebildi.

Madrid'deki Complutense Üniversitesi'nden arkeolog Enrique Cedillo, tarihi kalıntılar için "Bu bir sürpriz, ona erişebilmek için nadir bir fırsat" yorumunu yaptı.

Yeniden gün yüzüne çıkan alandaki kalıntılara ilişkin tarih ve turizm dernekleri, Dolmen taşlarının bir müzeye veya başka bir araziye taşınmasını istiyor.

12 BİN YILLIK GÖBEKLİTEPE'NİN İKİZİ GİBİ

Dolmenler, Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'ye de benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Genellikle düz bir kayayı destekleyen dikey olarak düzenlenmiş taşlar olan Dolmenler, Batı Avrupa'da çok sayıda dağılmış olmasına rağmen, onları kimin inşa ettiği hakkında çok az şey biliniyor. Birçoğunun içinde veya yakınında bulunan insan kalıntıları nedeniyle, bunların mezar olduklarına dair genel bir inanış da var.

Şanlıurfa'da kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Mahallesi yakınlarında 1995 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi tarafından Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığındaki kazılarda Neolitik döneme ait, boyları 3 ila 6 metre, ağırlıkları da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar bulunmuştu.

Her geçen yıl ünü duyulan Göbeklitepe, 2011 yılında UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alındı, 1 Temmuz 2018'de ise Bahreyn'de düzenlenen 42'nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi.

Editör: Yadigar Hanım