Yapılan araştırmalara göre göz renklerimiz pek çok hastalığın habercisi aslında. Hangi göz rengi hangi hastalığın habercisi bilgi veriyor bize. Kan grubumuz, doğuştan gelen fiziksel özelliklerimiz gibi değiştiremediğimiz pek çok etken şeyler hastalık risklerimizi belirleyebiliyor. Bu etken şeyler arasında göz rengimizde bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre göz rengimiz hangi hastalığa yatkın olduğumuzu gösteriyor.

Koyu Renkli Gözler;

Araştırmalardan daha koyu bir irisin daha fazla ultraviyole ışığı engellediğini biliyoruz. UV ışığı maküler dejenerasyon için bilinen risk faktörlerinden biridir. Bu, daha açık renkli irise sahip kişilerin maküler kalsifikasyon olarak da bilinen ciddi görme bozukluğuna sahip bir hastalık geliştirme riskinin daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Açık Renkli Gözler;

Vitiligo veya cilt pigmenti eksikliği , lupus, tip 1 diyabet ve tiroid hastalığı gibi diğer otoimmün hastalıkların gelişiminde bir risk faktörü olabilen kalıcı, pigment eksikliği olan lekelere sahip bir deri hastalığıdır. Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar yaptıkları çalışmada vitiligo eğilimi ile ilişkili 13 gen belirlediler. Çalışmalarında, bozukluğu olan kişilerin mavi veya gri gözlere sahip olma olasılığının, bozukluğu olmayan kişilere göre daha düşük olduğunu bulmuşlardır. Bunun tersi de muhtemelen doğrudur, yani açık renkli gözleri olan insanların vitiligo riski daha azdır.

Açık göz rengine sahip insanların bağımlı olma olasılığı daha mı yüksek?

Georgia Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre; 12.000 açık renkli gözlü insanların daha fazla alkol tükettiklerini ve koyu renkli insanlara kıyasla bağımlı olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu. Araştırmacılar, "Açık irisli insanlar daha fazla içiyor, ancak irisin renginin bunda ne ölçüde belirleyici bir faktör olduğu konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var." sonucuna vardı.

Mavi göz cilt kanseri habercisi mi?

Bilim dergisi Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention'da yayınlanan ve araştırmacıların 4 yıl boyunca güneş radyasyonunun DNA'sı olan 6-10 yaş grubundaki beyaz tenli çocukları nasıl etkilediğini inceledikleri bir çalışma ile belirtilmiştir. Görünüşe göre, mavi gözlerden sorumlu geni taşıyan çocukların, yetişkinlikte melanom olarak bilinen habis cilt kanseri riskini artırabilen doğum lekeleri geliştirme olasılığı daha yüksek. Diğer araştırmalar mavi veya yeşil gözlü insanların göz melanomu geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuş.

(Kaynak: Yeniçağ Gazetesi)

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı