Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimleriyle ilgili yaptığı "Benden faizleri düşürmeyi beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu" açıklamasıyla kötüye giden piyasaları düzeltmek için rasyonelleşme kararı alan yeni ekonomi yönetimi, ilk adımını bugün atıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, yeni başkan Hafize Gaye Erkan ile bugün yapacağı ilk toplantıda politika faizi kararını açıklayacak. Ekonomiyi yakından ilgilendiren toplantı öncesi piyasalar, saat 14.00'da gerçekleştirilecek toplantıdan çıkacak karara odaklanırken, yeni dönemin ilk ipucu da ortaya çıkacak.

Toplantı öncesi bazı ekonomistler ve yankacılık sektör temsilcileri, toplantının olası sonuçlarını değerlendirdi. Tüm uzmanlar, faiz artırımına gidileceği konusunda hemfikir olsa da artırımın miktarı konusunda birbirinden farklı tahminler bulunuyor.

Bazı kurumlar yayımladıkları raporlarla arka arkaya iki artırım ile faizlerin zirveye ulaşabileceğini savunurken, bazı kurumlar da faiz artırımlarının birkaç aya yayılacağı görüşünde. Ekonomistler, makro ihtiyati tedbirlerin gevşetildiği bir ortamda TL'nin değerini koruyabileceğini söylüyor

Politika faizi şu anda yüzde 8.5. Toplantıdan politika faaizinin yüzde 12.5 ile yüzde 40 gibi geniş bir bantta yükseltilmesi bekleniyor. Uzmanlar faizlerin nihai seviyesi ile artırımların bir seferde mi, yoksa belli bir dönemde mi yapılacağını karar metninde arayacak.

Dolan bu kapsamda dün 23.55-23.70 seviyesinde hareket etti. Borsa İstanbul ise yüzde 1.23 düştü.

POLİTİKA FAİZİ EN SON İKİ YIL ÖNCE ARTIRILDI

Para Politikası Kurulu, son olarak 18 Mart 2021'de Naci Ağbal başkanlığında yaptığı toplantıda faiz artırım kararı almış, politika faizi yüzde 17'den 19'a yükselmişti.

Uluslararası kuruluşlar, tahminlerinde de faiz artırımı öngördü.

AA Finans'ın yayınladığı piyasa beklentileri anketinde faiz yüzde 19,25, Reuters'ın anketinde ise yüzde 20 olarak değerlendirildi. Merkez Bankası'nın anketinde faizin yüzde 17.5'e çıkacağı tahmin edilmişti.

Bank of America ve JP Morgan faizin yüzde 25'e çıkarılacağı tahmininde bulundu. Morgan Stanley’nin tahmini ise yüzde 20 oldu.

Deutsche Bank da TCMB'nin faiz artış patikasına ilişkin tahminlerini bir rapor ile yayımladı. Faiz artışının boyutu yanında TCMB'nin iletişim dili gibi faktörlerin de eşit derecede önemli olduğu vurgulanan raporda faizlerin yüzde 20'ye çıkarılmasının beklendiği ifade edildi.

Moody's tarafından yayımlanan raporda ise Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini mevduat faizlerine yaklaştırarak yüzde 25-30 seviyesine yükselteceği yer aldı.

Goldman Sachs ekonomisti Clemens Grafe da ortodoks bir politika yapıcının politika faizini yüzde 40’a çıkararak piyasa faizleri seviyesine yükseltmesi gerektiğini söyledi.

En düşük tahmini Bloomberg Economics yaptı. Bloomberg Economics, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 15’e çıkaracağı yorumunu yaptı.

Editör: Yadigar Hanım