Türkiye’de basına yönelik uygulamalar ve en son Zaman gazetesine kayyum atanıp yandaşlaştırılması, Avrupa’da her yerde manşetlerde. Alman, İsviçre ve Avusturya basını, özellikle polis baskınına ve iktidarın tüm medyayı ele geçirme hevesine geniş yer verdi. Kuzey Almanya Televizyonu NDR de, Extra- 3 adlı mizah programında, hazırladıkları yeni ve yandaş Zaman Gazetesi’nin 1. sayfasını yayınladı.

7 Mart 2016 tarihli gazetenin logosunun yanında, “Eleştirel, bağımsız, Erdoğan” yazıyordu, logunun altında ise, “Yenilenmiş, daha da geliştirilmiş Recep reçetesi”yle yazısı yer aldı.

ZERRECİKLERİN ÖZEL HAREKETİ

Gazetenin manşeti, “Zeki Erdoğan, fizik dalında Nobel kazandı” denirken, gerekçe olarak da “Zerreciklerin özel hareketlerini tespit etmesi” gösterildi. Gazetenin birinci sayfasında tüm haberler Erdoğan’la ilgiliydi.

Üst manşette, “Galatasaray, Bayern’i 12-0 yendi. Bütün golleri o attı”“Erdoğan, AB’nin Türkiye’yi katılmasına izin verdi” ve “Erdoğan’ın büyük elleri” başlıkları yer aldı.

EN SEKSİ VE EN GÜÇLÜ O

Sayfanın solundaki çift sütunlarda, “Erdoğan; tek seksi adam”, “İnanılmaz; İnsan üstü Erdoğan Chuck Norris’i basitçe alt etti”“Hava durumu; Yüksek Erdoğan, Avrupa’ya sevinç ve güneş getiriyor” haberleri kullanıldı.

Zaman’ın birinci sayfasının tam taklidi olan sayfanın göbeğinde küçük bir ilan yer aldı. İlanda, “Erdoğan Online ile yüksek hızlı internet” yazıyordu. Sayfanın en altındaki haber ise, “Anket: Erdoğan, tüm zamanların en sevilen politikacısı; Gandhi ve Hitler’in önünde ilk sırayı kaptı” şeklindi. Ayrıca sağ alt köşede yer alan bulmaca da da tüm cevaplar Erdoğan’a çıkıyor.

NDR Televizyonu daha önce de, Erdoğan’ı şeytan olarak gösteren klip yayınlamıştı. İnce sesiyle yaptığı mitinglerden, Soma olaylarına kadar tüm tepkilerinin yer aldığı klip izlenme rekorları kırmıştı.

Ali GÜLEN / FRANKFURT - SÖZCÜ 

Editör: TE Bilişim