Habererk / Haber Merkezi

9 Eylül İzmir’in işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü kutlanıyor.

2017 yılındaki skandal Erdoğan pankarttı bugün yeniden gündeme geldi.

2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ordu'da halka seslendiği sırada bir apartmanın her katında bulunan balkona asılan pankartlarda yazan yazılar sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Asılan pankartların en çok tepki çeken yazı ise, “Biz denize insan dökmedik biz denize taş dökerek Avrupa'nın tek havalimanını inşa ettik” yazısı olmuştu.

Kurtuluş Savaşı'nda İzmir’de 9 Eylül’de Yunanların denize dökülmesine hitap ederek yazılan yazı tepkilere neden olmuştu.

9 EYLÜL'DE NE OLDU?

Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesi, Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında Lozan Barış Antlaşması'na uzanan süreci başlatması dolayısıyla Milli Mücadele'nin sona ererek Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesi olmuş çok önemli bir tarihi olaydır. İzmir'in, 15 Mayıs 1919 yılında Yunan güçleri tarafından işgal edilmesi, Anadolu'da Milli Mücadele'nin başlamasında önemli bir aşama olarak kabul edilir. O tarihe kadar Anadolu’da işgallere karşı dağınık olan düşünce ve örgütlenme biçimleri mevcuttu. İzmir’in işgali Anadolu insanın direniş ve karşı koyuş düşüncesini körüklemiş, İstanbul'da başlayan işgali protesto mitingleri Damat Ferit hükümetinin düşmesine sebep olmuş; örgütlenme ve protesto mitingleri Anadolu'nun en ücra köşelerine kadar yayılmıştı.

Artık İzmir Anadolu harekâtı için temel sembollerden biri haline getirilmişti ve İzmir'in işgaline karşı protesto mitingleri, her yıl işgalin yıl dönümlerinde, Anadolu'nun çeşitli kent ve kasaba merkezlerinde tekrarlanmakta; konu sürekli gündemde tutulmaktaydı. Birinci İnönü, İkinci İnönü, Aslıhanlar -Dumlupınar ve Sakarya Meydan Muharebeleri milli mücadelenin kazanılmasında önemli adımlar atılmıştı.

Editör: TE Bilişim