Habererk / Mete Sönmez / Muğla

AK Parti Muğla İl Teşkilat Başkanı Şadi Pirci’nin, “Resmi Belgede Sahtecilik” suçundan 2 yıl 6 ay hapse hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi. 
Ak Parti Muğla İl Teşkilat Başkanı Şadi Pirci’nin ceza almasına neden olan olay ise, Köyceğiz ilçesine bağlı Beyobası Beldesi’nde Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde, Belediyeye ait 1986 model resmi plakalı aracı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğrenci taşıma ihalesine sokmak için evrakta sahtecilik yaparak 1992 model olarak değiştirmesi.

RUHSATIN ASLI, DÜĞÜNE GİTTİ!
Muğla 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nin 04 Kasım 2015 tarihinde aldığı karar dosyasında, Şadi Pirci’nin, Belediye Başkanlığı döneminde Beyobası Belediyesi’ne ait 48 K 4674 plakalı 1986 model aracı, teknik şartnamesine göre “15 yaşından küçük araçların” katılabildiği Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğrenci Taşıma İhalesi’ne sokabilmek için, araç ruhsatının “1986” ibaresinin üzerini kapatarak “1992” olarak değiştirdiği, ruhsata ait fotokopi evrağını da, Belediye’de muhasebe elemanı olarak görev yapan S.G.’ye “Ruhsat aslı, düğüne giden aracın içinde, mevcut fotokopiye aslının aynıdır şehri vur” dediği belirtiliyor. 
Dosyada yer alan iddiaya göre, S.G.’nin talimat uyarınca notere gittiği, Noterlik Katibi Ş.K.’nin de aracın resmi plakalı olması nedeniyle üzerinde durmayarak 23.08.2005/3299 yevmiye işlemle “aslının aynıdır” şehrini düştü. Sahte evrak ile yaşı küçük gösterilen 48 K 4674 plakalı araç için teklif dosyası hazırlanarak Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi. 26.08.2005 tarihinde, 3.116,88 TL bedelle ihaleyi Belediyenin 48 K 4674 plakalı aracı kazandı. Yaşı sahte evrakla küçültülen aracın 12.09.2005 – 31.12.2008 tarihleri arasında 78 gün boyunca öğrenci taşıdığı öğrenildi.

SAHTECİLİK KRİMİNALDE KANITLANMIŞ
Karar dosyasında, 48 K 4674 plakalı aracın ruhsatı üzerindeki sahteciliğin, Köyceğiz İlç e Emniyet Müdürlüğü’nün 07.02.2011/1145 sayılı yazısı ve Jandarma Bölge Kriminal Söke Laboratuar Amirliğinin 26.01.2011/200 sayılı raporu ile kesinlik kazandığı anlaşıldığından, şüphelilerin sahte resmi belge düzenleme, özü itibari ile sahte belge düzenletme, Şadi Pirci, S.G. hakkında ve Ş.K. hakkında sahte belge düzenleme, düzenletme suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle, Şadi Pirci ve S.G. hakkında İhaleye Fesat Karışma suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldığı belirtiliyor.

“S.G. BANA KOMPLO KURDU”
Muhasebe elamanı S.G., mahkeme kayıtlarına geçen ifadesinde “Bana, aracın ruhsatını sorarlarsa resmi araç düğüne gitti, bu nedenle ruhsat üzerimizde yok dersin dediler” şeklindeki ifade verirken, Şadi Pirci ise, “Söz konusu belgenin düzenlenmesinden ve ihalesinden haberim yoktu. S.G. tarafından tarafıma komplo kurulmuştur. Kendisini işten attığım için bana husumet beklemektedir” şeklinde savunma verdi.

2 YIL 6 AY HAPİS CEZASI VE SEÇİLEMEZ KARARI
Yapılan yargılamada Belediye Personeli S.G. hakkında “Suç işleme kastı bulunmadığından” beraat kararı verilirken, Şadi Pirci hakkında ise, resmi evrakta sahtecilik suçuna uyan TCK’nın 204/2.fırkası uyarınca, 3 yıl hapis cezası verilmesine, Şadi Pirci’ye verilen cezanın sanığın üzerindeki olası etkileri birlikte değerlendirildiğinde sanığa verilen cezadan TCK.62/1 maddesi uyarınca 1/6 oranında indirilerek 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine karar verildi.
Ayrıca Mahkemede, Şadi Pirci hakkında TCK’nın 53. Maddesinin 1 ve 2’nci fıkralarının uygulanmasına da karar verilerek, kamu görevi ve milletvekilliği ile Belediye Başkanlığı gibi seçilme yeterliliğinden mahkum bırakma dahil belli haklardan yoksun bırakılmasına karar verdiği de görüldü. Şadi Pirci ile ilgili dosya halen temyiz incelemesi için Yargıtay 5.Dairesi’nde bulunuyor. Yargıtay’dan cezanın onanması halinde Şadi Pirci’nin verilen cezanın 2 yılı geçtiği için hapis yatacağı öğrenildi.

TEŞKİLAT BAŞKANI YAPILDI
2015’de “Resmi Belgede Sahtecilik” suçu nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezasının yanı sıra, seçilme hakkından da yoksun bırakılan Şadi Pirci, 10 Şubat 2018 günü yapılan AK Parti Muğla İl Kongresi’nde İl Başkanı Kadem Mete’nin listesinde yer almış ve kongrenin ardından Teşkilatlardan Sorumlu İl Başkanlığı görevine getirilmişti. Şadi Pirci ayrıca Yeşilay Derneği Muğla Şube Başkanlığı görevini de yürütüyor. 

Editör: TE Bilişim