Prof.Dr. Ercüment Ovalı’nın bu duyurusunun ardından, kamuoyunda bir tartışma başladı. Bilim Kurulu üyelerinin de bulunduğu  bazı bilim insanları Ovalı’yı var olan bir ilacı yeni bulmuş gibi açıklamakla eleştirmişti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, dünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda Ovalı’ya tepki göstermişti.

 ŞAMİL TAYYAR’DAN ANLAMADAN DİNLEMEDEN YAPTIĞI PAYLAŞIM

AKP’li eski milletvekili Şamil Tayyar, 17 Nisan’da saat 16.38’de Prof. Dr. Ercüment Ovalı ile ilgili attığı tweette, "Günlerce gündem oluşturdular. Yeni ilaç ve aşı için ekipçe laboratuara kapandıklarını söylediler. Şapkadan ‘Roche’ çıktı" ifadelerini kullandı.

OVALI, ŞAMİL TAYYAR’A BİR SAAT ÖNCE CEVAP VERMİŞ

Prof.Dr. Ercüment Ovalı gelen tepkiler karşısında 17 Nisan 15.54’de Twitter’dan yaptığı açıklamalarda; “Biz ilacın firma ve marka ismi vermemek için farmakolojik ismini kullandık. Amacımız molekülü biz bulduk demek değildi. Bizim acilen test edilmesini istediğimiz ve öngördüğümüz şey, bu ilacın Covid-19 hastalığı tedavi sürecinde yararlı olabileceği idi.” dedi.

Ovalı sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Özetle biz bir ilaç bulmadık, biz bir ilacın Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini öngördük, ayrıca bugünlerde dünyada başka araştırmacıların da benzer düşünceleri olduğu görülmektedir.” dedi.

Ovalı, “Bu ilacın Covid-19 tedavisinde kullanımı ile ilgili klinik araştırma gerçekleştirme talebimiz TUSEB’ e iletilmiştir. Bu noktada bizce önemli olan tartışmaların bir kenara bırakılıp acilen bu ve benzeri çalışmaların gerçekleştirilmesidir. Saygılarımla.” ifadelerini kullandı.

Dornaz alfa nedir?

Dornaz alfa, DNA'yı seçici olarak klivaj eden bir enzim olan rekombinant insan deoksiribonükleaz I'nın oldukça saf bir çözeltisidir.

Dornaz alfa, kistik fibroz hastalarının balgam / mukusunda bulunan DNA'yı hidrolize eder ve akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar.

Alman menşeli olan Dornase Alfa, Roche firması tarafından üretiliyor.
 

Editör: TE Bilişim