Ankara’nın batı ve kuzey kesimlerinde bugün 15:00 ile 19:00 arasında sağanak yağış ve kuvvetli rüzgarla birlikte toz bulutları etkili oldu.

Ankara’nın birçok ilçesi toz bulutlarıyla kaplanırken, hayat durma noktasına geldi. Şehrin alçak kesimlerine kadar ulaşan toz bulutları havanın kararmasına neden oldu. Hortum ve gök gürültüsünü de beraberinde getiren fırtınada 6 kişi yaralanırken can ve mal kaybı olmadı.

Nasıl oluştu?

İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Merkezi ve Meteorolojik Mühendislik Departmanı’ndan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaşanan olayı anlattı.

Ankara’nın Polatlı ilçesi başta olmak üzere birçok ilçesinde görülen toz bulutlarını oluşturan mezo ölçekli kompleks yapılı konvektif fırtınaya önündeki hamle cephesinin (Gust Front) sebep olduğunu belirten Kadıoğlu, şöyle açıkladı:

Kümülonimbus (CB) fırtına bulutunun ön tarafına sıcak hava girişi oluyor. Bulutun içerisinden soğuk hava aşağıya doğru çöküyor. Bitki örtüsünün kuruluğuyla toz ve toprağı kaldırıyor.

“UÇAKLARI DÜŞÜREBİLİR”

Bu fırtına bulutunda yıldırım, dolu, şiddetli yağmur, gök gürültüsü ve hortum olabileceğini belirten Kadıoğlu, olayın havaalanı çevresinde tehlike yaratabileceğini vurguladı.

Ankara’da Esenboğa Havaalanı’nda inen ve kalkan uçaklar için tehlikeye dikkat çeken Kadıoğlu, “Genellikle bu olay havaalanında olursa uçak kazasına neden olabilir. Aşağı doğru olan hava akımı inmekte olan uçağı ileri itebilir, yere çakılmasını sağlayabilir” dedi.

Toz ve toprağın güneş ışınlarını yansıttığını, bu yüzden havanın kırmızıya döndüğünü belirten Kadıoğlu, “Tozlu ve rüzgarlı havada maske takmak faydalı olacaktır. COVID-19’a karşı kullanılan maskeler işe yarayacaktır. İnsanların kapalı yerlere girip orada beklemesi lazım. Uçuşan cisimler şarapnel etkisi yaratıyor. Maruz kalmamak, kapalı bir alanda beklememiz lazım” tavsiyelerinde bulundu.

Editör: TE Bilişim