Canlı yayında ulusa seslenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Şuşa'nın Ermenistan işgalinden kurtarıldığını 28 yıl sonra Şuşa da ezan sesinin duyulacağını açıkladı.

Aliyev’in açıklamaları özetle şu şekilde:

"İşgal atında olan Şuşa işgalden kurtarıldı. Bütün Şuşalıları yürekten tebrik ediyorum. 28 yıldır işgalde olan Şuşa artık kurtarıldı. Biz bur tarihi zaferi savaş meydanında kazandık. Şuşa’nın işgalden kurtarıldığı tarih ebediyen hatırlanacak. Biz bunu masa başında değil savaş meydanında kazandık. 30 yıla yakın manasız müzakereler bizi sorunun çözümüne yaklaştırmadı. Bizim topraklarımız 30 yıl işgal altında kaldı. Ermenistan müzakerelerle sadece zaman kazanmaya çalıştı. Azerbaycan’a muhtelif ülkelerden gelen mesajlar bizim barış yapmamız gerektiğini söylüyordu. Ama biz siyasi irade göstererek Azerbaycan halkının çıkarlarına aykırı hiçbir şeye müsaade etmedik."

"DÜŞMAN TARİHİ ABİDELERİMİZİ, MESCİTLERİMİZİ TAHRİP ETTİ"

"Toprak bütünlüğümüzün sağlanması bizim ana amacımızdır. Müzakereler sadece sorunun ortada kalmasına neden oldu. Biz zaferi savaş meydanında aldık. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Yaralı soydaşlarımıza Allah’tan şifa diliyorum. Biz askerlerimizin, halkımızın canı, kanı pahasına topraklarımızı işgalcilerden kovuyoruz ve kovacağız. Şuşa 28 yıldır işgal altındaydı ve Şuşa’nın Azerbaycan tarihinde özel bir yeri vardır. Şuşa, Kafkasya’nın incisidir. Ancak menfur düşman Şuşa’yı işgal etmekle bizim bizim tarihi abidelerimizi, mescitlerimizi tahrip etti. Bütün tarihi abidelerimizi, mescitlerimizi tamir edeceğiz. 28 yıl sonra Şuşa’da ezan sesi duyulacak."

"KARABAĞ AZERBAYCAN’IN ÖZ TOPRAĞIDIR"

"Bugün bütün Azerbaycan halkı bu harika haberi karşılıyor. Eğer ekonomik gücümüz olmasaydı bu zaferleri kazanamazdık. Biz ekonomik olarak hiçbir ülkeye bağımlı değiliz. Biz ordumuzun sahip olduğu bütün teçhizatları dışardan alıyoruz. Eğer bizim ekonomik imkanlarımız olmasaydı bunları elde edemezdik. Biz, yaptığımız siyasetle kendimize özgü bir inşa modeli ortaya koyduk. İçerdeki milli birlik bize çok büyük güç verdi. Dış güçlerin menfur planlarına izin vermedik. Millet olarak siyasal birlik gösterdik. İstedik ki kimse bizim iç işlerimize karışmasın ve buna izin vermedik. Bu sayede büyük zaferler elde ettik. İstediler ki iç çekişmelerle boğuşalım ve topraklarımız işgal altında kalsın. Ama milli birliğimizle buna izin vermedik. Tüm dünyaya gösterdik ki Karabağ Azerbaycan’ın öz toprağıdır."

"Biz bütün komşu ülkelerle karşılıklı dostluklar kurabildik. Eğer bunu yapmasaydık şu anda başka süreçler yürüyor olacaktı. Biz bugün Ermenistan’ın tecrite uğramasını sağladık. Komşu ilkelerle hem ikili hem de üçlü anlaşmalarımız var. Bu durum, Azerbaycan’ın bölgedeki nüfusunu güçlendirdi. Yaptığımız en önemli iş ordumuzu güçlendirmek oldu. Ordumuzu en son teknoloji silahlarla güçlendirdik. Ama bu yeterli değildi. Diplomaside de söz sahibi olarak bölgedeki nüfusumuzu güçlendirdik."

Editör: TE Bilişim