Özelde Bafra genel olarak da Samsun ili Türkiye'nin genelinde olduğu gibi çok zengin bir mutfağa sahiptir. Tarıma ve manda yetiştiriciliğine uygun verimli topraklarından çıkan birçok mahsulle Bafra mutfağı, Türkiye mutfağına değer katan bir çeşitliliğe sahiptir.

Bu yazımızda Bafra haberler tarafından derlenen Bafra'nın meşhur yemeklerini bir arada toparladık. Bilindiği gibi Samsun ili genel olarak pidesiyle meşhurdur.

Bafra Pidesi

Çarşamba ve Görele pidesi ile beraber Bafra pidesi de yörenin ünlü lezzetlerindendir. Hamurlarının kalınlığı ve şekilleri itibari ile birbirlerinden farklılık gösterirler. Bafra pidesi boru şeklinde olup ince bir hamurdan kapalı şekilde yapılmaktadır. Mayalı hamurdan yapılan pide taş fırınlarda pişirilmektedir. Geleneksel ve en çok beğenilen çeşidi kıymalı olmakla birlikte et yemeyenler için peynirli Bafra pidesi çeşitleri de mevcuttur. İlçe lezzet düşkünleri ve yeni tatları merak edenler için de uğrak yeridir. Bafra pidesi Türkiye’de de ünlü bir lezzettir. Bafra pidesi ustaları Türkiye’nin birçok ilinde bu pide çeşidini yapmaktadırlar ama yine de bu lezzeti en azından bir kere yerinde tatmak gerekir.

Bafra Nokulu

Farklı şehirlerde de yapılan nokul bir hamur işidir. Mayalı hamur ile yapılan Bafra Nokulu cevizle yapılır bu malzeme ile diğer nokul çeşitlerinden ayrılmaktadır. Rulo şeklinde yapılan nokul Bafra’nın en ünlü lezzetlerinden biridir. Hamurunda yine bölgeye özel olan manda sütü kaymağı kullanılan nokul harçlarında kuru üzüm, toz şeker, dövülmüş ceviz ya da fındık kullanılır. En geleneksel hali cevizli ve şekerli olan nokul, tercihe göre hamura katılan tuz ve içine konulan peynir gibi malzemelerle tuzlu olarak da tüketilebilmektedir.

Bafra Kaymaklı Lokum

Bafra ilçesine tescil belgesi de almış olan Bafra Kaymaklı Lokum özellikle yaz aylarında üretilmektedir. Kendine has özelliği bu lokumun manda kaymağından yapılıyor olmasıdır. Bafra ilçesinde bu yöreye özel olan Bafra Kaymaklı Lokum üretimi yapan tarihi işletmeler mevcuttur. Bafra balkaymak lokumun en önemli özelliklerinden biri de hiç katkı maddesi kullanılmadan yapılmasıdır. Bu sebepler lokumun tüketim süresi ana malzemelerinden biri olan manda kaymağının kullanım süresi olan yedi gün ile sınırlı olmaktadır. Bafra ilçesinde bulunan ünlü ve tarihi kaymak üretici işletmeleri bu lokumun paket servisi için mutlaka köpük ve buz gibi soğutucu önlemelere başvurmaktadırlar. Mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biridir.

Balkaymak Dondurma

Manda sütü ve bal karıştırılarak yapılan bu dondurma türü yine Bafra’nın en çok bilinen lezzetlerinden biridir. Günümüzde farklı meyveli çeşitleri olmakla birlikte geleneksel tatları tercih edenler için ballı çeşidi vazgeçilmezdir. Bafra ilçesinde köklü işletmeler hala geleneksel yöntemlerle balkaymak dondurma üretimi yapmaktadırlar. Katkısız doğal malzemelerden yapılan bu dondurma çeşidi tamamen Bafra ilçesine özgü bir tattır.

Bafra ve Samsun’un Diğer Meşhur Lezzetleri

Mantarlı Pilav

Büryan ( kuyu kebabı)

Kaz Pilavı

Mısırlı Fasulye Çorbası

Fırında Kabak Tatlısı vb. yine bu yörede sıkça yapılan geleneksel lezzetlerdendir.

Bafra ilçesi hem tarihi yerleri hem de geleneksel mutfağı ile mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Bafra ilçesinde ziyaretleriniz sonrasında hem kendi kullanımınız hem de hediyelik olarak götürebileceğiniz birçok ev yapımı doğal ürün de bulmak mümkündür. Tüm lezzetlerin tadına bakmak için Bafra’yı ziyaret etmelisiniz.

Bafra’da Gezilecek Yerler

Tarihi yerlerinin yanında doğal güzellikleri de bulunan Bafra ilçesinde ziyaretçiler için birçok seçenek bulunmaktadır. Gelin köprüsü olarak da bilinden Çetin kaya köprüsü de bunlardan biridir. 7 kemerli 250 metre uzunluğundaki köprü 1937 yılında hizmete açılmıştır. Yöre halkın yeni evli çiftlerin köprüden geçtikleri takdirde uğur getirdiğine inanılan bu köprü yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği bir yapıdır.

Yeşil yaz köyü hem yöre halkının hem de dışarıdan gelen ziyaretçilerin özellikler yaz aylarında tercih ettikleri bir yerdir. Denizi ve kumu ile doğal bir güzellikte olan plaj, yaz aylarının önemli uğrak yerlerindendir.

Bafra Kuş Cenneti

Bafra kuş cenneti Bafra ziyaretinde mutlaka uğranması gereken yerlerden biridir. 316 kuş türüne ev sahipliği yapan bu yerde üreyen 140 kuş türü bulunur. Ayrıca Bafra kuş cenneti Karadeniz bölgesindeki en sulak doğal alanlardan biridir. 33 adet gölden oluşan Balık Gölleri de yine görülmesi gereken doğal güzelliklerdendir.

Akalan Şelaleleri

Bafra ilçesinin bir diğer doğal güzellik alanı ise Akalan Şelaleleri’dir. İrili ufaklı 18 şelaleden oluşan Akalan Şelaleleri tam bir doğal görsel şölen sunmaktadır. Etrafında bulunan piknik alanları değerlendirilebilir ve çevresi doğa sporları için uygundur.

Bafra Gezisinde Unutulmaması Gerekenler

Bafra ilçesinin geleneksel yemekleri o kadar ünlüdür ki gezilecek yerler arasında restoranları saymak şaşırtıcı olmayacaktır. Pidesinden lokumuna kadar çok çeşitli bir mutfağa sahip Bafra ilçesine gelmişken bu şahane lezzetleri mutlaka tatmak gerekir.

Ali Kale Bölgesi yine zengin Bafra mutfağının tadına bakabileceğiniz restoranlar, kafeler ve kahvaltı yerleri ile ünlü Belediye tarafından yapılmış aynı zamanda gezi alanlarının da bulduğu bir işletmedir.

Bafra ilçesinde 1923 yılında yapılan ve halen kullanımda olan bir de deniz feneri mevcuttur. Meraklıları için gezilebilecek eski yapılardan biridir.

Kaynak: www.bafrahaberler.com

Editör: TE Bilişim