Bir zamanlar siyasal gerimler meydana gelse de iktidar ve muhalefet bir araya gelerek birlik mesajları verip, toplumdaki gerilimi düşürebiliyordu. Hükümet ve muhalefet liderlerinin bir araya gelerek birlik mesajı vermelerinin en iyi zamanı ise milli bayramlardı.

1991 yılında gazeteci Zekeriya Albayrak tarafından bir fotoğraf, Türkiye’de iktidar ve muhalefetin arasında diyaloğun bir zamanlar ne kadar güçlü olduğunu ve yaşanan siyasal rekabete rağmen, liderlerin birbirlerine nasıl saygı duyduklarını gösteriyor.

Anıtkabir’de bir milli bayramda çekilen fotoğrafta Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel ve Erdal İnönü merdivenleri yan yana çıkarken görülüyor. Fotoğrafın çekildiği dönemde Süleyman Demirel Doğruyol Partisi Genel Başkanı ve Başbakan görevlerini yürütürken, Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanı Erdal İnönü ise Başbakan Yardımcısıydı. Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Bülent Ecevit, Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ise Meclis’te muhalefettelerdi.

Söz konusu fotoğraf, vatandaşlar tarafından “Türk siyasetinde özlenen fotoğraf” olarak niteleniyor.

Editör: TE Bilişim