Cumhurbaşkanlığı'ndan Biden'in skandal açıklamalarına art arda tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Siyasi hesap uğruna tarihin çarpıtılmasının bir göstergesi olan Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmesini reddediyoruz" derken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye Cumhuriyeti açısından yok hükmündedir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı tarafından 1915 olayları hakkında kullanılan ifadelere yönelik açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, bu ifadelerin kötü niyetli ve kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Tarihi gerçekleri çarpıtarak yeni husumet tohumları ekmeye çalışan radikal Ermeni lobilerin baskısıyla ABD Başkanı Joe Biden'in 1915 olayları hakkında yaptığı talihsiz açıklama, Türkiye Cumhuriyeti açısından yok hükmündedir. Kötü niyetli ve tek gündemi ülkemize düşmanlık olan çevrelerin iftiralarını yansıtan söz konusu açıklamayı şiddetle reddediyor ve kınıyoruz” ifadeleri kullandı.

ALTUN: LOBİLERİN TALEPLERİNE DİZ ÇÖKMÜŞLERDİR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise; “Biden yönetiminin 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak etiketlemesini kati surette reddediyoruz, en sert şekilde telin ediyoruz. ABD makamları bu açıklamayı yaparken ne yazık ki lobilerin taleplerine diz çökmüşlerdir” dedi.

AKP’DEN DE İLK AÇIKLAMA GELDİ

AKP’li Ömer Çelik sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan açıklamasını hiçbir suretle kabul etmediklerini ve şiddetle kınadıklarını belirterek, şunları söyledi;

“Biden'ın bu açıklamayı Ermeni fanatik çıkar gruplarını memnun etmek için yaptığı, bölge barışını ve normalleşmeyi dikkate almadığı anlaşılmaktadır. Türk-Amerikan işbirliğinin en ileri düzeyde olması gereken bir dönemde Biden’ın açıklaması, ikili ilişkilerimizi sarsmış, NATO dayanışmasına zarar vermiş ve bölgede olası bir normalleşme ihtimalini de zayıflatmıştır. Normalleşme, Biden açıklaması ile sabote edilmiştir.”

Çelik, bu olayın tarihçilerin ve bilim insanlarının tartışması gerektiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın arşivlerin araştırmacılara açılması ve tarihçilerin vereceği karara uyalım çağrısı da ortadadır. Biden açıklaması tarihsel dayanağı olmayan bir açıklamadır” açıklamasında bulundu.

AKŞENER'DEN SERT TEPKİ!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'in 1915 olayları hakkındaki skandal ifadelerinin ardından açıklamalarda bulundu.

Akşener, "Bu itibarla, sözde “soykırım” lafını ağzına alanları, tarihi yeniden yazmaya çalışanları, buna gereken yanıtını veremeyenler ile mevsimlik ve konjonktürel siyasi çıkarları iki ülke halkı arasındaki dostluk ilişkisine tercih edenleri, bu vesileyle en şiddetli şekilde kınamayı bir vazife addediyorum" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, kısa süre önce 1915 olayları hakkında yaptığı açıklamada "Soykırım" ifadelerini kullandı. Biden, bu ifadeyi suçlama amacıyla değil, bir daha yaşanmaması amacıyla kullandıklarını söylerken, Türkiye cephesinden konuya ilişkin açıklama gecikmedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı jet açıklamayla ABD Birleşik Devletleri Başkanı Biden'a yanıt verdi. Bakan Çavuşoğlu, "Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz" dedi. 

1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ederken, son açıklama İYİ Parti lideri Meral Akşener'den geldi. İYİ Parti lideri Akşener, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu itibarla, sözde “soykırım” lafını ağzına alanları, tarihi yeniden yazmaya çalışanları, buna gereken yanıtını veremeyenler ile mevsimlik ve konjonktürel siyasi çıkarları iki ülke halkı arasındaki dostluk ilişkisine tercih edenleri, bu vesileyle en şiddetli şekilde kınamayı bir vazife addediyorum" ifadelerini kullandı. 

CHP'DEN ÇOK SERT TEPKİ!

Biden'ın bu açıklamasına CHP, yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamanın büyük bir yanlış olduğu belirtilen CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, şu ifadeleri kullandı;

*ABD Başkanı Joseph Biden'ın 1915'te yaşanan acı olayları “soykırım” olarak nitelemesi büyük bir yanlış olarak tarihe geçmiştir. Bu açıklama Türkiye – ABD ilişkilerine olduğu kadar, Ermenistan Halkı ile Türkiye Halkı arasında bir uzlaşıya ulaşılmasına da olumsuz etki yapacak ve onarılması güç yaralar açacaktır.

*1915 olayları Türklerin ve Ermenilerin hafızasında büyük travmaya neden olan bir trajedi, bir felaket olarak iz bırakmıştır. Bu travmanın giderilmesi bu tür açıklamalarla mümkün değildir. Özellikle diğer ülkelerin devlet yetkililerinin üzerine düşen, geçmişte yaşanan trajedi üzerinden yeni bir gerilime yol açmak değil, ortak acının yaralarının sarılmasına çalışmak olmalıydı. Bu açıklama ile bu fırsat da kaçırılmıştır.

“SÜRECİ ZEDELEYECEK”

*Güney Kafkasya’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında otuz yıldır süren Yukarı Karabağ sorununun çözüm aşamasına yaklaşıldığı, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarının kurtarıldığı ve bölgede Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan halklarının barış, huzur, istikrar ve refah içinde geleceğe bakmaya hazırlandıkları bir sırada kullanılan sözde “soykırım” ifadesi, bütün bu süreçlerin zedelenmesine yol açacaktır.

“ESEFLE KARŞILIYORUZ”

*Son zamanlarda Türkiye aleyhine yapılan açıklamalar ve ülkemiz aleyhine alınan kararlar, AK Parti iktidarının basiretsiz dış politikasının Türkiye'yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından ibret vericidir. Ülkemizi töhmet altında bırakan açıklamaları esefle karşılıyoruz.

Editör: TE Bilişim