Kemal Özkiraz'ın sonuçlarını açıkladığı Yöneylem Araştırma'nın yaptığı ankette, vatandaşlara parlamenter sisteme dönüş, ekonomi politikaları ve önümüzdeki pazar günü seçim olsa oy tercihlerini hangi yönde kullanacakları soruldu.

Avrasya Araştırma Şirketi'nin Başkanı Kemal Özkiraz, YouTube hesabından akademisyenlerin görev aldığı Yöneylem Araştırma'nın anketini paylaştı.

Yöneylem'in 'Gündemetre' ismiyle Aralık 2019'dan bu yana anket paylaştığını belirten Özkiraz, verilerin hayli önemli olduğunu belirtti.

ÇOĞUNLUK "KÖTÜ YÖNETİLİYOR" DEDİ

Ankete katılanların yüzde 48,7'si Türkiye nasıl yönetiliyor? sorusuna "Kötü" cevabını verdi. "Ne iyi ne kötü" diyenlerin oranı yüzde 17'de kalırken yüzde 30.2 oranında "İyi yönetiliyor" cevabı verildi. "Bilmiyorum" diyenlerin oranı ise 3.4'te kaldı.

EKONOMİDE YÜZDE 60 AYNI DÜŞÜNÜYOR

Ankete göre ekonomi politikalarını başarısız bulanların oranı yüzde 60.1 çıktı. "Ne başarılı ne başarısız buluyorum" diyenler 14.5, "Başarılı buluyorum" diyenler 20.7, "Bilmiyorum" yanıtını verenler ise 4.7 oranında kaldı.

VATANDAŞLAR PARLAMENTER SİSTEMİ İSTİYOR

"Türkiye başkanlık sistemiyle mi parlamenter sistemle mi yönetilmelidir" sorusu yöneltilen vatandaşların yüzde 33'ü "Başkanlık sistemiyle yönetilmelidir" yanıtını verirken, yüzde 48.1'i "Parlamenter sistemle yönetilmelidir" dedi. Vatandaşların yüzde 18.9'u ise "Bilmiyorum" yanıtını verdi.

AKP BÜYÜK KAYIP YAŞIYOR

Ankete göre, "Önümüzdeki pazar günü Milletvetkili seçimleri olsa kime oy verirsiniz" sorusuna yanıt veren vatandaşların sadece yüzde 30.7'si 'AKP'ye oy vereceğini' söyledi.

Bu soruda kararsızlar yüzde 4.5 olarak görünürken, oy kullanmayacağını söyleyen vatandaşların oranı ise yüzde 6.1 olarak belirlendi.

Bu verilere göre kararsızlar dağıtıldığında AKP'nin 8 puan kaybettiği ve en fazla % 34.4 oy alabildiği ifade edildi.

Editör: TE Bilişim