Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

Şu an itibariyle 37 vefatımız var, 885 yaralımız var. Bunlardan 67’si taburcu olmuş vaziyette. 218 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. Bunların içinde 8 tane ağır hastamız var. Şu ana kadar enkazdan kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı 103… Tabii ki bu bütün süreci başta Adalet Bakanımız, Ulaştırma Bakanımız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız, İçişleri Bakanımızın sağlık durumundaki sıkıntı nedeniyle yardımcısı süreci takip ediyor.

Bunun yanında Kızılay’ımız, AFAD’ımız burada kurumlar olarak bulundular. İzmir Valimiz süreci benimle de irtibat halinde koordine etti, belediye başkanımız da sürecin içinde yer aldı. İzmir Milletvekilimiz Binali Yıldırım Bey de aynı şekilde süreci yakından takip etti. İzmir milletvekili arkadaşlarımız ve genel başkan yardımcısı arkadaşlarım bu süreci takip etti. Genelkurmay Başkanımız da süreci yakından takip etti. Milli Savunma Bakanımız şu anda yurtdışında. Sakarya, Urfa ve Afyon’dan birer adet olmak üzere TIR’lar geldi. Bölgeye mobil baz istasyonları gönderildi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, rezerv alanları tespit ederek, Elazığ ve Malatya’da yapılanları burada da takip edeceğiz ve en kısa zamanda da bu inşaat çalışmaları ile evleri yıkılan vatandaşlarımız için evleri yapıp, vatandaşlarımızın buralara taşımalarını sağlayacağız. Vatandaşlarımız içinden kiralık ev bulan vatandaşlarımızın kiralık bedellerini ödeyerek oralara ulaşmalarını sağlayacağız. Ev eşyalarının teminini de Aile ve Şehircilik Bakanlığımızın ödemesi şeklinde, vatandaşlarımıza en ufak bir sıkıntı bile yaşatmayacağız. Kaldı ki bunların dışında elimizde konteynerlerimiz var. Bu konteynerleri de en iyi yerlere yerleştirmek sureti ile adımlar atabiliriz.

Aynı şekilde hazırlıklarımız var. Kızılay ve AFAD her türlü yemek ihtiyacını da karşılama imkanına sahip. Havalar da güzel şu anda o da bizim için ayrı bir avantaj. Kaldı ki bu hafta içerisinde Milli Eğitim Bakanımız bu açıklamayı yaptı. Okulları kapalı tutuyoruz. Okullarımızda bu hafta eğitim ve öğretim olmayacak. Milli Eğitim Bakanlığımız artçı depremlerle ilgili gerekli eğitim faaliyetlerinin devam edip etmeyeceğini açıklayacak. Vatandaşlarımız öğrenci yurtlarında kalabiliriz demeleri durumunda da öğrenci yurtlarımızda da kendilerini misafir etme imkânımız var. İzmir’de de bol miktarda yurt kapasitemiz var. 3 bin kadar çadırı Kızılay ve AFAD İzmir’de getirdi.

Bizleri sürekli arayan devlet liderleri var. Bulgaristan Başbakanına, Yunanistan Başbakanına, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, Pakistan Başbakanı, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar ve diğer ülkelerden geçmiş olsun mesajları geldi. Hepsine de şahsım ve milletim adına teşekkürlerimi iletiyorum. Vefat eden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileklerimi iletiyorum, tüm yaralı vatandaşlarımıza da Allah’tan şifa diliyoruz.

Editör: TE Bilişim